Home » Materiaal 12+ » Wist je dat 1 op de 7 mensen van kleur drager is van de sikkelcelziekte?

Wist je dat 1 op de 7 mensen van kleur drager is van de sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte van de rode bloedcellen. Het wordt veroorzaakt door een afwijking op het hemoglobine-gen. Sikkelcellen kunnen minder goed zuurstof transporteren en worden sneller afgebroken dan gezonde rode bloedcellen.

Bekijk de video (klik op de afbeelding!) en maak de vragen van toets-expert en biologiedocent René Westra.

Vragen

1. Naast rode bloedcellen en witte bloedcellen is er nog een vast bestanddeel in het bloed. Welk bestanddeel is dit? 

2. De spreker zegt dat het bloed snel door de haarvaten stroomt. Het bloed bereikt de haarvaten vanuit een slagader. Leg uit dat het bloed in de haarvaten veel langzamer stroomt dan in de slagader. 

3. In de spieren zit een stof die lijkt op hemoglobine, maar slechts één heemgroep bevat. Welke stof is dit en welke functie heeft die stof? 

4. Bloedarmoede betekent dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten. Wat is een gevolg daarvan? 

5. Het kan ook zijn dat er genoeg rode bloedcellen zijn, maar dat ze niet actief genoeg zijn. Soms adviseert de huisarts dan staalpillen: opname van een extra hoeveelheid ijzer. Leg uit hoe dit werkt. 

6. In de wervelkolom, het borstbeen, de ribben, het sleutelbeen, het schouderblad, het heupbeen, de schedel en in het bovenste uiteinde van lange botten, zoals het dijbeen en de bovenarm kan bij sikkelcelanemie veel pijn ontstaan. Leg uit hoe dat komt. 

7. Bij sikkelcelanemie zit er een fout in een eiwitfragment. Wat is de oorzaak daarvan?

8. Sikkelcelanemie is een aandoening aan de rode bloedcellen. Het gen voor de ziekte erft autosomaal recessief over. In Nederland komt deze ziekte vooral voor bij mensen afkomstig van de Antillen en uit Suriname. Aanstaande ouders kunnen zich laten testen op dragerschap. In de familie van Doris komt sikkelanemie voor. De stamboom van haar familie is weergegeven in de afbeelding. Doris heeft de ziekte niet, maar het lijkt haar goed mogelijk dat ze draagster (heterozygoot) is. In de stamboom is Doris aangegeven bij IV6.

Wat is op basis van de in de stamboom getoonde gegevens de kans, afgerond op hele procenten, dat Doris draagster is van het allel voor sikkelcelanemie?
A 14% 
B 25%
C 33%
D 67%
E 75%

9. Dat deze ziekte vooral voorkomt bij mensen afkomstig van de Antillen en uit Suriname, heeft met de geschiedenis te maken. Deze mensen stammen af van tot slaafgemaakte voorouders die afkomstig waren uit West-Afrika. Daar komt veel malaria voor. De malariaparasiet is een eencellig diertje dat in rode bloedcellen leeft. In sikkelcellen kan hij niet goed groeien. Dus ontstaat er een bijzondere situatie. Mensen met sikkelcelanemie (genotype ss) hebben minder overlevingskansen. Mensen met SS ook, die sterven vaak aan malaria. De mensen met Ss (heterozygoot) hebben dus de beste kansen, daardoor blijven beide allelen in Afrika bestaan.

Op welke manier kun je met behulp van de wet van Hardy en Weinberg de waardes p (frequentie van S) en q (frequentie van s) bepalen in de populatie van mensen van kleur, als 1 op 7 van hen drager is? (Hier wordt bedoeld heterozygoot Ss, zie afbeelding vraag 8.)

10. In Suriname en op de Antillen komt malaria veel minder voor dan in West-Afrika. Wat kun je daardoor zeggen over het percentage heterozygoten ten opzichte van West-Afrika?
A Dat is lager.
B Dat is hetzelfde.
C Dat is hoger.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.