Home » Materiaal 12+ » Wat gebeurt er bij vaccineren?

Wat gebeurt er bij vaccineren?

Wat gebeurt er als je gevaccineerd wordt? Hoe werkt het en hoe doet het minder pijn? Rachel en Elbert van Topdoks leggen alles uit over vaccinaties!

Bekijk de video en maak de vragen van toetsenexpert en biologiedocent René Westra!

Vragen

1. Vaccineren is een moeilijk woord voor inenten. Het woord vaccineren komt van het Latijnse woord vaccca = koe. Zoek eens uit wat het verband is tussen het woord koe en inenten. 

2. Wat is het verschil tussen virussen en bacteriën? 

3. Niet alle in de film besproken ziektes (afkortingen DTP en BMR) worden veroorzaakt door een virus. Bij welke twee ziektes is een bacterie de oorzaak? 

4. Door een inenting (ook wel vaccinatie genoemd) kun je immuun worden voor een bepaalde ziekte. Leg dat uit. 

5. Waarom word je tegen bepaalde bacterie-of virusziekten ingeënt en tegen andere niet? 

6. Wat is het verschil tussen natuurlijke immunisatie en kunstmatige immunisatie? 

7. Waarom worden oude mensen wel en de meeste jonge mensen niet ingeënt tegen griep? 

8. Dokters waarschuwen als het percentage mensen dat gevaccineerd is tegen een bepaalde ziekte lager is dan een bepaalde kritische waarde. Wat kan er dan namelijk gebeuren? 

9. Als je op reis gaat naar een ver land, moet je soms extra inentingen krijgen. Leg uit waarom. 

10. Hoe kan het dat je na een inenting een hele tijd lang immuun bent, terwijl witte bloedcellen maar kort leven en worden opgevolgd door nieuwe? 

11. Als een pasgeboren baby melk drinkt van de moeder, zitten daar wel de afweerstoffen in die moeders witte bloedcellen heeft gemaakt, maar niet die bloedcellen zelf. Leg uit dat het verstandig is die baby een tijdje later in te enten. 

12. De kinderen in de film zijn waarschijnlijk als baby al ingeënt. Waarom moet dat inenten bij hen herhaald worden?’

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is synesthesie?

Synesthesie is het vermogen om twee of meer zintuigervaringen te verbinden. Zo kunnen mensen kleuren zien bij muziek, of smaken proeven bij het zien van beelden. Biologiedocent René Westra vertelt je er alles over.

Bekijk

Wat kunnen vleugelslakjes ons vertellen over klimaatverandering?

Zee-engelen en zeevlinders. Deze sprookjesachtig klinkende planktonslakken zijn voor evolutiebioloog Katja Peijnenburg een belangrijke wetenschappelijke bron. Deze vleugelslakken, waar de zee-engelen en zeevlinders samen onder vallen, kunnen ons namelijk van alles vertellen over klimaatverandering. En dat doen ze met hun slakkenhuisjes. Bekijk de video Vleugelslakjes of Klimaatverandering en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent …

Wat kunnen vleugelslakjes ons vertellen over klimaatverandering? Read More »

Bekijk

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor?

In deze video bespeelt Grégoire Blanc een bijzonder instrument: de theremin. Dit is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd uitgevonden door Léon Theremin in 1919 en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die ook in …

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor? Read More »

Bekijk

Marathon-organisator krijgt ongelijk als allereerste vrouw ultraloop finisht

Gary Cantrell, de organisator van de Barkley Marathons, merkte in 2015 op dat vrouwen ‘simpelweg niet sterk genoeg’ zijn om deze wedstrijd van 160 kilometer binnen 60 uur te voltooien. De 40 jaar oude Britse dierenarts Jasmin Paris (en moeder van twee kinderen) bewees in 2024 het tegendeel. Ze finishte na de vijf slopende ronden …

Marathon-organisator krijgt ongelijk als allereerste vrouw ultraloop finisht Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.