Home » Materiaal 12+ » Met nieuwe nier was kans op sterfte na coronaopname zes keer zo groot

Met nieuwe nier was kans op sterfte na coronaopname zes keer zo groot

Mensen met een nieuwe nier hadden in het begin van de coronapandemie een zes keer zo grote kans om in het ziekenhuis aan COVID-19 te overlijden als niet-nierpatiënten. Ook de kans op heropname was zes keer groter. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan elf Nederlandse ziekenhuizen meededen.

Artsen hadden al de indruk dat niertransplantatiepatiënten een veel hoger risico op een ernstige corona-afloop liepen, maar nu toont onderzoek dat ook aan, zegt internist-nefroloog Liffert Vogt tegen NU.nl.

 

Opdracht

Lees het volledige artikel op nu.nl en beantwoord daarna de vragen.

 

Vragen

  1. De functie van de nieren is het zuiveren van het bloed. Welke twee onderdelen van de nieren vormen de urine?
  2.  Welk onderdeel van de nier verzameld de gevormde urine?
  3. De gevormde urine moet door twee soorten buizen stormen om het lichaam te kunnen verlaten: de urinebuis en de urineleider. Wat is het verschil tussen deze twee buizen?
  4. In het artikel wordt over twee verschillende kansen geschreven: ‘zes keer zo grote kans’ en ‘twee tot drie keer zo grote kans’. Welke patiënten hadden een zes keer zo grote kans om te overlijden en welke patiënten twee tot drie keer?
  5. Waarom krijgen niertransplantatiepatiënten afweeronderdrukkende medicijnen?
  6. Waarom zijn patiënten met een nieuwe nier veel vatbaarder voor infecties, zoals corona?
  7. Uit onderzoek blijkt dat slecht 50 procent van de niertransplantatiepatiënten antistoffen aanmaakt na het krijgen van een coronavaccin. Welke bloedcel in ons lichaam maakt antistoffen aan?
  8. Een vaccinatie tegen corona is een vorm van kunstmatige immuniteit. Is het actieve immunisatie of passieve immunisatie?

 

Links

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lessuggesties Biologie

De (zware) charme van je darmen: het microbioom!

Ze wonen in de neus, de mond, de oren, de vagina en op de huid. Maar vooral, in de darmen. Deze medebewoners - bacteriën, eencellige diertjes, schimmels en virussen - noemen we in zijn geheel het microbioom.

Bekijk
Duinen

Hoe ontstaan duinen?

Duinen beschermen ons tegen de zee én ze zijn aangelegd door de zee zelf. Op de duinen groeit helmgras. De lange wortels van dit gras zorgen ervoor dat de zandkorrels niet worden weggeblazen. Zo blijven de duinen liggen. Maar hoe zijn ze ontstaan?

Bekijk

Wat kun je uit het DNA van iemand lezen?

DNA is eigenlijk de code die je cellen uitlezen om te weten hoe je lichaam moet functioneren. Het is ook mogelijk voor ons als mens om iemands DNA te lezen. Dat is wel behoorlijk ingewikkeld. Complexe technieken zijn er voor nodig om op basis van speeksel of bloed te kijken naar hoe ons DNA eruit […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.