Home » Materiaal 12+ » De (zware) charme van je darmen: het microbioom!

De (zware) charme van je darmen: het microbioom!

De Duitse studente geneeskunde Giulia Enders werd in 2017 beroemd met haar boek ‘Darm mit charme’ (in het Nederlands ‘De mooie voedselmachine’). 

Haar boek zorgde voor veel belangstelling voor dat enorme aantal medebewoners van ons lichaam: het microbioom. Ze wonen in de neus, de mond, de oren, de vagina en op de huid. Maar vooral, in de darmen. Deze medebewoners – bacteriën, eencellige diertjes, schimmels en virussen – noemen we in zijn geheel het microbioom. Het microbioom in onze darmen weegt één tot twee kilo en bevat ongeveer honderd biljoen (= 1014) bacteriën. In 1 gram poep zitten meer bacteriën dan er mensen op aarde leven! Micro-organismen in de darmen breken onverteerbaar eten voor ons open, voorzien onze darm van energie, produceren vitamines, breken gifstoffen en medicijnen af en trainen ons immuunsysteem.

Bekijk de video en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent René Westra!

Vragen

1. Welk van de volgende stellingen is juist? 

A De meeste micro-organismen in het spijsverteringsstelsel zijn ziekteverwekkend. 

B Sinds het begin van de 21e eeuw is de wisselwerking tussen micro-organismen en de mens in spijsverteringsstelsel volledig bekend. 

C Het innemen van micro-organismen in het spijsverteringsstelsel zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van ziektes. 

D Alle micro-organismen in het spijsverteringsstelsel zijn commensalen. 

2. Er wordt geschat dat het microbioom van de mens uit 100 miljard bacteriële cellen bestaat. Dat is ongeveer drie keer zoveel als de hoeveelheid menselijke cellen waaruit ons lichaam bestaat. Een gemiddelde menselijke cel heeft een diameter van vijftien micrometer. Bereken hoe groot een gemiddelde bacteriecel is. 

3. Als een baby geboren wordt, is die baby steriel. In de tekening van Giulia’s zus Jill in haar boek zie je hoe het microbioom van de baby begint aan haar ontwikkeling. Hoe komt het dat de eerste bacteriën die de baby ontvangt vooral goed overleven in zuur en wat is daarvan het voordeel voor de baby? 

4. Na de bevalling krijgt de baby via de moedermelk bij borstvoeding nog meer bacteriën binnen, die goed tegen zuur kunnen Bedenk door welke twee omstandigheden bij een bevalling deze eerste kolonisatie niet plaatsvindt. 

5. Het microbioom in de darmen heeft veel relaties met verschillende organen. Bekijk de afbeelding. Via welke zenuwbaan zijn de darmen verbonden met de hersenen?

6. Welke nuttige effecten heeft het microbioom op de spijsverteringsorganen? 

7. Hoe kan het microbioom het immuunsysteem beïnvloeden? 

8. Kleine brokstukken van de celwand van bacteriën uit het microbioom kunnen via het bloed de hersen bereiken. Ze blijken daar contact te maken met receptoren van hersencellen. Wat moet je concluderen uit de waarneming dat hersencellen receptoren hebben voor onderdelen van een bacteriecel? 

9. In de dikke darm is het milieu anaeroob. Leg uit dat het lastig is om bacteriën uit de dikke darm in het lab te kweken. 

10. Leg uit dat het veelvuldig gebruik van antibiotica schadelijk kan zijn voor het microbioom in de darmen. 

11. Zoek op waarom bij sommige mensen met darmproblemen soms een poep-transplantatie wordt toegepast.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor?

In deze video bespeelt Grégoire Blanc een bijzonder instrument: de theremin. Dit is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd uitgevonden door Léon Theremin in 1919 en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die ook in …

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor? Read More »

Bekijk

Marathon-organisator krijgt ongelijk als allereerste vrouw ultraloop finisht

Gary Cantrell, de organisator van de Barkley Marathons, merkte in 2015 op dat vrouwen ‘simpelweg niet sterk genoeg’ zijn om deze wedstrijd van 160 kilometer binnen 60 uur te voltooien. De 40 jaar oude Britse dierenarts Jasmin Paris (en moeder van twee kinderen) bewees in 2024 het tegendeel. Ze finishte na de vijf slopende ronden …

Marathon-organisator krijgt ongelijk als allereerste vrouw ultraloop finisht Read More »

Bekijk

Wat gebeurt er bij vaccineren?

Wat gebeurt er als je gevaccineerd wordt? Hoe werkt het en hoe doet het minder pijn? Rachel en Elbert van Topdoks leggen alles uit over vaccinaties! Bekijk de video en maak de vragen van toetsenexpert en biologiedocent René Westra! Vragen 1. Vaccineren is een moeilijk woord voor inenten. Het woord vaccineren komt van het Latijnse …

Wat gebeurt er bij vaccineren? Read More »

Bekijk

Explainer: knikkende knieën in de sport

Er is tegenwoordig veel aandacht voor voorstekruisbandblessures. Uit Fins onderzoek blijkt dat het aantal voorstekruisbandblessures bij kinderen onder de 18 jaar van 2004 tot 2014 is verdubbeld. De grootste toename van dit letsel (143%) zagen onderzoekers bij meisjes in de leeftijd 13 tot 15 jaar. Bepaalde sporten – denk aan hardlopen, voetbal, basketbal of skiën …

Explainer: knikkende knieën in de sport Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.