Home » Materiaal 12+ » Hoe ontstaan duinen?

Hoe ontstaan duinen?

Duinen

Duinen beschermen ons tegen de zee én ze zijn aangelegd door de zee zelf. Op de duinen groeit helmgras. De lange wortels van dit gras zorgen ervoor dat de zandkorrels niet worden weggeblazen. Zo blijven de duinen liggen. Maar hoe zijn ze ontstaan?

Bekijk de video van Vroege Vogels, ontdek het antwoord op de vraag en maak de opdracht van biologiedocent René Westra!

Vragen

1. Zet de zes verschillende stadia van de duinvorming op onderstaande afbeelding in de goede volgorde van begin tot eind.

Vroeger woonde ik in het duingebied bij Castricum aan de Noordzee. Nu op het Zweedse eiland Öland aan de Baltische Zee. Zoek op de kaart op hoe het eruit ziet bij de Baltische Zee.
2. Hier zijn geen duinen. Hoe komt dat? 

A Er is in de Baltische Zee geen vloed. 

B Het eiland ligt 6 km van de Zweedse kust. 

C Het water is daar niet zo zout (brak).

3. Op het vloedmerk (achtergebleven restjes) groeit vaak de eerste plantensoort, het biestarwegras. Hoe noemen we zo’n eerst groeiende soort op een kale zandvlakte? 

4. Hoe noemen we de hele ontwikkeling van de eerste soort naar een compleet begroeid duingebied? 

5. Welke omstandigheden in de lucht en in de bodem maken het lastig voor planten om zich in het duingebied te vestigen? 

6. Bij Egmond aan Zee wordt vaak zandsuppletie toegepast: er wordt een grote hoeveelheid zand op het strand gespoten. Leg uit wanneer dat nodig is. 

7. Kardinaalsmutsen zijn planten die vooral in de kalkrijke duinen voorkomen: het gebied van Zeeland tot Bergen in Noord-Holland. In het kalkarme deel van het duingebied van Bergen tot Den Helder en op de Waddeneilanden komen deze planten niet voor. Voor Struikheide geldt het omgekeerde: deze plantensoort vind je vooral in het noordelijk duingebied en niet ten zuiden van Bergen. In het duingebied verandert bij het duinreservaat ’de Verbrande Pan’ tussen Egmond en Bergen (zie afbeelding boven) zowel het kalkgehalte als de vegetatie heel duidelijk en zie je beide plantensoorten soms tegelijk. Door verschillende zeestromingen komt er veel meer kalk in het zuidelijk duingebied. Waar komt die kalk vandaan? 

8. Als het lang droog blijft, kunnen de duinplanten in moeilijkheden komen, terwijl ze met hun wortels tot diep in de grond komen waar het zeewater doordringt. Waardoor ontstaan er moeilijkheden, terwijl voldoende water in de bodem zit?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Wist je dat 1 op de 7 mensen van kleur drager is van de sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte van de rode bloedcellen. Het wordt veroorzaakt door een afwijking op het hemoglobine-gen. Sikkelcellen kunnen minder goed zuurstof transporteren en worden sneller afgebroken dan gezonde rode bloedcellen. Bekijk de video (klik op de afbeelding!) en maak de vragen van toets-expert en biologiedocent René Westra. Vragen 1. Naast rode bloedcellen en witte […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.