Home » Materiaal PO » Spelenderwijs rekenen: Tussen de tientallen

Spelenderwijs rekenen: Tussen de tientallen

Kind tekent op het schoolplein

De start van een nieuw schooljaar is het perfecte moment om spelenderwijs rekenen in je les op te nemen. Spel speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen, je merkt dat daar nog veel behoefte aan is. Wanneer je spelenderwijs leren rekenen inzet, zorg je voor een actievere betrokkenheid van de kinderen. Ze gaan de stof beter begrijpen en onthouden.

Tussen de tientallen

In deze les gaan de kinderen op zoek naar tientallen op een denkbeeldige lijn in het klaslokaal of op het schoolplein. Ze werken in tweetallen en proberen alle tientallen te vinden. Hierbij gebruiken ze getalkaarten met tientallen en plaatsen deze op de juiste plek op een lijn van 0 tot 100. Het tweetal met de meeste correcte plaatsingen wint het spel.

Dit stimuleert zowel hun rekenvaardigheden als hun samenwerking en probleemoplossend vermogen.

Zo ga je ermee aan de slag

In de download vind je een speelse rekenopdracht voor groep 4. De activiteiten sluiten aan bij het instapblok van Pluspunt en Blok 1 van De wereld in getallen.

De les kan worden ingezet als tussendoortje, als aanvulling op de les of als interactieve activiteit.

Waarom spelenderwijs rekenen voor jou en de kinderen kan werken

Spelenderwijs leren maakt gebruik van de natuurlijke nieuwsgierigheid en speelsheid van kinderen. Wanneer rekenen op bepaalde momenten wordt omgezet in een spel, zijn kinderen meer betrokken en gemotiveerd. Ze ontwikkelen niet alleen hun rekenvaardigheden, maar ook hun probleemoplossend vermogen en creativiteit. Zet het in op specifieke momenten, zodat het écht iets toevoegt, je zult zien dat de stof beter blijft hangen.

Werk je met Pluspunt of De wereld in getallen?

Dan is er nóg beter nieuws: er is ook een compleet katern spelenderwijs leren rekenen voor de groepen 3, 4, 5 én 6 beschikbaar. Je vindt het in de blokinfo in Bingel. In dit katern geven we nog meer suggesties hoe je het rekenonderwijs via spel en spelenderwijs vorm kan geven. Uiteraard sluit het katern aan op de doelen en didactiek van Pluspunt en De wereld in getallen.

Van de makers van De wereld in getallen en Pluspunt

Meer lessuggesties

Het Muiderslot

Kastelen

De kinderen gaan een kasteel ontwerpen dat precies lijkt op een kasteel uit de middeleeuwen.

Bekijk

Op reis

Lekker puzzelen voor jonge lezers eind groep 3! De kinderen maken een woordslang rondom het thema verkeer.

Bekijk
een taalpuzzel

Zomerse taalpuzzels

Met deze lessuggestie vol creatieve taalpuzzels en raadsels daag je de kinderen uit om op een interactieve manier met taal bezig te zijn.

Bekijk
Een kleurrijk reuzenrad

Pretpark

Neem je rekenvaardigheden maar mee als je naar een pretpark gaat! Hoe laat is de parkshow en kun je die ene leuke souvenir wel betalen?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.