Home » Materiaal PO » Haal het beste uit Naut, Meander en Brandaan: 5 tips

Haal het beste uit Naut, Meander en Brandaan: 5 tips

Naut Meander en Brandaan

Met deze handige materialen en artikelen haal je het beste uit Naut, Meander en Brandaan

1. Combineer NMB2 met Staal. De thema’s van Staal zijn rijk en gevarieerd. Ze kunnen in willekeurige volgorde door het jaar heen worden gebruikt. Dat biedt veel kansen voor een mooi samenhangend aanbod. Want hoe meer je aan het taal-thema kunt koppelen, hoe groter de samenhang voor de kinderen en hoe effectiever en motiverender het onderwijs. In dit artikel op Mijn Malmberg lees je hoe je thema’s van Naut Meander Brandaan linkt aan thema’s van Staal.

2. Ook kun de je de thema’s van NMB combineren in geïntegreerde thema’s. In de handleiding en digibordsoftware staat hierover een apart katern. De lesstof is voor elk vak verdeeld over 20 thema’s. Daarnaast zijn er 8 vakoverstijgende thema’s wereldoriëntatie. In deze thema’s zijn de onderwerpen van 2 of 3 vakken op een logische manier met elkaar verbonden. Deze integratie geeft meer betekenis aan vakinhoud. Zo leer je bijvoorbeeld beter wat klimaten zijn als je alle klimaten in één keer behandelt. Dat werkt beter dan het behandelen van het woestijnklimaat bij een thema over Egypte.

3. De overheid heeft scholen vanaf 1-8-2021 verplicht om aandacht te besteden aan burgerschap. Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) analyseerde Malmberg’s wereldoriëntatiemethodes en wees uit dat burgerschap goed wordt aangeboden in NMB2. In de algemene handleiding van NMB2 wordt expliciet aangegeven op welke manier NMB2 invulling geeft aan de burgerschapsdoelen. Lees dit nog eens goed door.

4. Laat de kinderen in beeld brengen wat ze hebben geleerd, bijvoorbeeld door te tekenen. In elk thema van NMB2 les 4 zit een samenvatting waarmee de begrippen en inhoud uit het thema samenkomen in een animatie. Het eindbeeld daarvan staat in het leerwerkboek. Uit onderzoek (van o.a. John Hattie) blijkt dat het uittekenen van de lesstof één de meest effectieve lesvormen is, mede doordat kinderen zo verbindingen leggen tussen alles wat ze hebben geleerd. Bekijk dit inspiratiefilmpje.

5. Gebruik de digitale stappenplannen die Malmberg in samenwerking met Ontdekmedia heeft gemaakt. De kinderen werken in groepjes aan de uitdagingen van Naut Meander Brandaan. Dit kan op papier of met behulp van digitale hulpmiddelen. Voor een aantal digitale hulpmiddelen zijn in samenwerking met Ontdekmedia heldere stappenplannen ontwikkeld.

Meer lessuggesties

Het Muiderslot

Kastelen

De kinderen gaan een kasteel ontwerpen dat precies lijkt op een kasteel uit de middeleeuwen.

Bekijk

Op reis

Lekker puzzelen voor jonge lezers eind groep 3! De kinderen maken een woordslang rondom het thema verkeer.

Bekijk
een taalpuzzel

Zomerse taalpuzzels

Met deze lessuggestie vol creatieve taalpuzzels en raadsels daag je de kinderen uit om op een interactieve manier met taal bezig te zijn.

Bekijk
Een kleurrijk reuzenrad

Pretpark

Neem je rekenvaardigheden maar mee als je naar een pretpark gaat! Hoe laat is de parkshow en kun je die ene leuke souvenir wel betalen?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.