Home » Zeg tegen jezelf: ik kan het!

Zeg tegen jezelf: ik kan het!

Na een welverdiende meivakantie staat voor een groot aantal leerlingen een spannende periode voor de deur: de eindexamens. Helaas wordt de spanning 1 op de 5 eindexamenkandidaten te veel. Zij hebben last van negatief denken, lichamelijke klachten, zoals hoofd- en buikpijn, kunnen moeilijk slapen of moeten zelfs overgeven (bron: faalangst.nl). Lees de tips om de periode leuker te maken en om het rustig door te komen. 

Video’s, vlogs nog veel meer

Er wordt flink gevlogd dit jaar! Hier kun je de eindexamen vloggers van 2019 bekijken! En bekijk ook de tips van andere docenten aan leerlingen ter voorbereiding van het examen. De examenstrijders laten op het YouTube kanaal van het LAKS alles zien over over het wat en hoe rondom examens via verschillende filmpjes, in deze video gaan ze op bezoek bij het CITO. In het artikel 3x zo reduceer je stress krijg je ook nog handige tips.

Omgaan met faalangst

Op faalangst.nl is bijvoorbeeld een handige faalangstkaart te downloaden. Hierop staan 15 positieve en 15 negatieve gedachten, die voor de meeste van ons zeer herkenbaar zullen zijn. Met behulp van de kaart kunnen leerlingen zich bewust worden van welke gedachten helpen in de voorbereiding voor het examen en welke juist remmend werken.

Met vertrouwen naar het examen

Iets serieuzer zijn de examentips van de Universiteit Leiden. Hoewel gericht op studenten, ook zeer goed bruikbaar voor scholieren die wat meer analytisch zijn ingesteld. Met vragen en tips kunnen leerlingen reflecteren op de manier waarop zij zich voorbereiden en het examen zelf aanpakken. Voor de filosofen onder ons is er trouwens ook een interessante verhandeling te vinden waarin een psycholoog in gesprek gaat met de karakters uit Winnie de Poeh, die elk op hun eigen manier last hebben van examenvrees.

En tot slot om helemaal lekker te kunnen ontspannen: yoga tricks voor tijdens de examenperiode.

Dit artikel is geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd op 8 mei 2019.

Wat doe jij om je leerlingen voor te bereiden op de examens?

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.