Home » Week van de Mediawijsheid 2017

Week van de Mediawijsheid 2017

Van 17 tot en met 24 november 2017 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt Generatie Media: samen mediawijs. Tijdens deze week roept de organisatie docenten, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als op school in gesprek te gaan over ons onlinegedrag en mediawijze vaardigheden.

Het is makkelijk dan ooit tevoren om met elkaar in contact te staan. De huidige generatie kinderen en jongeren kan niet meer zonder de smartphone en sociale media zijn een belangrijk onderdeel geworden van het contact dat deze kinderen en jongeren met elkaar hebben. Alleen: naast de mogelijkheden die het biedt, zijn er ook de nodige risico’s. Fakenews, nep-accounts, radicalisering, online pesten: slechts een greep uit de negatieve gevolgen die het continu online-zijn met zich kunnen meebrengen. Het is belangrijk om daarover met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Daarom is het thema van dit jaar Generatie Media: samen mediawijs.

Mediawijsheid op school

Aan de slag met mediawijsheid in de klas? Op mediawijsheid.nl vind je talloze ideeën, suggesties en doorverwijzingen. Daarnaast wordt in het kader van de Week van de Mediawijsheid ieder jaar nieuw lesmateriaal ontwikkeld. Zo zijn onderstaande tips geschikt voor kinderen op de basisschool:

  • MediaMasters Game 2017: MediaMasters is een gratis interactieve game die scholen een kans biedt om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in groep 7 en 8 aan de slag te gaan. Spelenderwijs leren leerlingen meer over de kansen en de gevaren die media bieden. Het spel wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid gedurende één uur per dag.
  • Mediadebat voor in de klas: ‘Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid is er een poster gemaakt met stellingen en gespreksonderwerpen over het thema ‘Generatie media: samen mediawijs’. Hang de campagneposter op in de klas en begin elke dag met een groepsgesprek of discussie in de klas over media.’

Wil je meer te weten over Mediawijsheid? Op Onderwijs van Morgen verschenen onder meer de volgende artikelen: 

Hoe ga jij met leerlingen het gesprek aan over mediawijsheid? Welk lesmateriaal en/of welke tools gebruik je daarbij? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.