Waarom Nederland Europees kampioen wordt

Deze week begint het Europees Kampioenschap voetbal. Nederland is één keer kampioen geworden, namelijk in 1988. Volgens de statistieken zien de kansen van Oranje er ook dit jaar goed uit.

Vragen vooraf

  1. Verheug jij je op het EK voetbal? Waarom wel/niet?
  2. Hoe schat jij de kansen van Nederland in? Licht je antwoord toe.

Bekijk de video


Waarom Nederland Europees kampioen wordt | Sportexplainer – YouTube

Vragen bij de video

  1. Welke twee overeenkomsten zijn er tussen de winnende ploeg van 1988 en de huidige generatie?
  2. Gedurende de video worden er met behulp van cijfers en statistieken twee hoofdredenen genoemd waarom Nederland een goede kans maakt om Europees kampioen te worden. Noem deze twee redenen.
  3. Leg uit wat ‘expected goals’ zijn.
  4. Wat maakt Memphis Depay volgens de cijfers en statistieken zo’n belangrijke speler voor oranje?
  5. Kun jij verklaren hoe een grijs (in plaats van een geel) keepersshirt kan bijdragen aan de winst van Oranje?
  6. Hoe denk jij nu over de kansen van Oranje? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Memphis Depay komt niet alleen als voetballer regelmatig in de media; ook door zijn activiteiten op social media en zijn carrière als rapper staat hij in de schijnwerpers. Schrijf een korte biografie over Memphis Depay (gebruik minimaal 500 woorden). Je mag bronnen gebruiken (denk dan aan de bronvermelding), maar de tekst moet door jou geschreven zijn. Voeg ook beeldmateriaal toe aan de biografie.

Optie 2

Rond elk belangrijk voetbaltoernooi, ontstaat er Oranjekoorts: de kleur oranje valt dan niet weg te denken uit het straatbeeld en bij de koffieautomaat heeft iedereen het over de prestaties van Oranje. Bedrijven springen hier vaak handig op in door tv-reclames te maken die verwijzen naar de Oranjekoorts.

Schrijf in tweetallen een script voor een Oranjereclame. Bekijk ter voorbereiding eerst een aantal bestaande Oranjereclames en houd dan samen een brainstorm. Bedenk bijvoorbeeld voor welk merk jullie reclame gaan maken en op welke creatieve en/of humoristische manier jullie dit merk aan Oranje kunnen koppelen. Schrijf daarna het script. Bekijk eventueel onderstaande video voor meer uitleg over het schrijven van een script.


Een script voor je video maken: waar moet je op letten? | de Videomakers – YouTube

Antwoorden

WK23_Waarom Nederland Europees kampioen wordt_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Demonstratie Wappie

Campagne tegen polarisatie

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) heeft onlangs een nieuwe campagne over polarisatie gelanceerd. De slogan luidt: verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt. Maar heeft een dergelijke campagne nut?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.