Home » Materiaal 12+ » Waarom Nederland Europees kampioen wordt

Waarom Nederland Europees kampioen wordt

Deze week begint het Europees Kampioenschap voetbal. Nederland is één keer kampioen geworden, namelijk in 1988. Volgens de statistieken zien de kansen van Oranje er ook dit jaar goed uit.

Vragen vooraf

  1. Verheug jij je op het EK voetbal? Waarom wel/niet?
  2. Hoe schat jij de kansen van Nederland in? Licht je antwoord toe.

Bekijk de video


Waarom Nederland Europees kampioen wordt | Sportexplainer – YouTube

Vragen bij de video

  1. Welke twee overeenkomsten zijn er tussen de winnende ploeg van 1988 en de huidige generatie?
  2. Gedurende de video worden er met behulp van cijfers en statistieken twee hoofdredenen genoemd waarom Nederland een goede kans maakt om Europees kampioen te worden. Noem deze twee redenen.
  3. Leg uit wat ‘expected goals’ zijn.
  4. Wat maakt Memphis Depay volgens de cijfers en statistieken zo’n belangrijke speler voor oranje?
  5. Kun jij verklaren hoe een grijs (in plaats van een geel) keepersshirt kan bijdragen aan de winst van Oranje?
  6. Hoe denk jij nu over de kansen van Oranje? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Memphis Depay komt niet alleen als voetballer regelmatig in de media; ook door zijn activiteiten op social media en zijn carrière als rapper staat hij in de schijnwerpers. Schrijf een korte biografie over Memphis Depay (gebruik minimaal 500 woorden). Je mag bronnen gebruiken (denk dan aan de bronvermelding), maar de tekst moet door jou geschreven zijn. Voeg ook beeldmateriaal toe aan de biografie.

Optie 2

Rond elk belangrijk voetbaltoernooi, ontstaat er Oranjekoorts: de kleur oranje valt dan niet weg te denken uit het straatbeeld en bij de koffieautomaat heeft iedereen het over de prestaties van Oranje. Bedrijven springen hier vaak handig op in door tv-reclames te maken die verwijzen naar de Oranjekoorts.

Schrijf in tweetallen een script voor een Oranjereclame. Bekijk ter voorbereiding eerst een aantal bestaande Oranjereclames en houd dan samen een brainstorm. Bedenk bijvoorbeeld voor welk merk jullie reclame gaan maken en op welke creatieve en/of humoristische manier jullie dit merk aan Oranje kunnen koppelen. Schrijf daarna het script. Bekijk eventueel onderstaande video voor meer uitleg over het schrijven van een script.


Een script voor je video maken: waar moet je op letten? | de Videomakers – YouTube

Antwoorden

WK23_Waarom Nederland Europees kampioen wordt_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.