Home » Materiaal 12+ » Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de vragen.

Gevangenen mogen stemmen in Nederland. Alleen kunnen zij niet net zoals je ouders of buren naar een stembureau wandelen. Zij moeten iemand voor hen laten stemmen. Daar hebben gevangenen een stempas en een paspoort voor nodig. Maar de stempas wordt vaak niet bezorgd in de gevangenis omdat gevangenen niet staan ingeschreven bij die gemeente. En paspoorten liggen vaak ook achter slot en grendel. Het wordt ze dus niet makkelijk gemaakt. 

En dan is er nog iets anders. In de wet staat namelijk dat verkiezingen geheim moeten zijn. Maar omdat gevangenen nu alleen iemand kunnen machtigen om voor hen te stemmen, moeten zij dus altijd vertellen op wie ze willen gaan stemmen. Daar gaat je stemgeheim. Ook is het best moeilijk om iemand te vinden die voor jou wil stemmen, als je in de gevangenis zit. Door deze moeilijkheden zijn er maar weinig gevangenen die van hun stemrecht gebruik maken.

,,Stel je woont in Dordrecht maar je zit vast in Grave en staat daar ingeschreven. Vind dan daar, waar je niemand kent, maar eens iemand die voor jou wil stemmen.”

Jaap Brandligt, directeur van de belangenorganisatie voor gevangenen, in het Algemeen Dagblad

Een organisatie die opkomt voor de belangen van gevangenen probeerde hier via een rechtszaak iets aan doen.  Ze stelden bijvoorbeeld voor dat er mobiele stembureaus in gevangenissen zouden komen. Of dat gevangenen stemmen via de post mochten versturen. Op die manier kunnen gevangenen helemaal zelf hun stem uitbrengen. De rechter in deze zaak heeft de voorstellen tot nu toe niet goedgekeurd.

Downloads

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.