Home » Materiaal 12+ » Sporten volgens de seizoenen van je hormooncyclus

Sporten volgens de seizoenen van je hormooncyclus

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch kunnen weinig mensen precies vertellen wat de bijbehorende hormooncyclus inhoudt. Het platform Maandverbond geeft je met video’s en artikelen veel informatie over de ‘seizoenen’ van de hormooncyclus.

In deze les behandelt biologiedocent en toetsen-expert Rene Westra de video ‘Sporten volgens je cyclus’ van VPRO’s Maandverbond. Bekijk de video en beantwoord zijn vragen!

Vragen

  1. Bekijk de afbeelding. Noteer bij de cijfers 1 t/m 4 welke naam van de vier seizoenen uit de film past bij de verschillende fases van de menstruatiecyclus.

2. Leg uit dat de trainster aanraadt om in de perioden van de cyclus die zij aanduidt als de lente en de zomer, harder te trainen dan in de herfst en winter. 


3. Bij sporters kan het soms uitkomen dat hun wedstrijd precies valt op een datum waarop zij menstrueren. Zo schaatste Jutta Leerdam (zie foto) in december 2022 in Calgary naar winst op de 1000 meter, maar vertelde ze na afloop last te hebben gehad van flinke menstruatiepijn en bijkomende klachten. Het opvallendst was nog dat Leerdam er zo open over was. Ze reed hard, maar kort na afloop liet ze in een interview weten dat ze toch echt even zwarte vlekken voor haar ogen zag. “Wacht even, ik val bijna flauw”, zei ze. Dat kwam doordat ze nog steeds last had van menstruatieklachten. Leg het verband uit tussen de menstruatieklachten bij Jutta en haar gevoel dat ze bijna flauw valt. 

  1. Welk deel van de baarmoeder trekt zich samen, zodat de menstruatie op gang komt? 

A de bloedvaatjes 

B de hals  

C de mond 

D de wand 

  1. Welk hormoon is helemaal niet actief aanwezig als de menstruatie plaatsvindt? 

A FSH 

B LH 

C Oestrogeen

D Progesteron 

  1. In het tennistoernooi op Wimbledon mochten de dames voor het eerst ondergoed onder hun rok dragen dat niet wit was. Leg uit dat dit veel speelsters hier heel blij mee waren. 
  1. Spanje is het eerste land in Europa waar vrouwen met betaald verlof kunnen als ze hevige pijnen hebben tijdens de ongesteldheid.  Het Spaanse parlement heeft donderdag het menstruatieverlof officieel goedgekeurd. Vind jij dat zo’n verlof ook ingevoerd moet worden in Nederland en bijvoorbeeld ook voor meisjes in toetsweken? Geef een argument voor je standpunt. 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lessuggesties Biologie

De (zware) charme van je darmen: het microbioom!

Ze wonen in de neus, de mond, de oren, de vagina en op de huid. Maar vooral, in de darmen. Deze medebewoners - bacteriën, eencellige diertjes, schimmels en virussen - noemen we in zijn geheel het microbioom.

Bekijk
Duinen

Hoe ontstaan duinen?

Duinen beschermen ons tegen de zee én ze zijn aangelegd door de zee zelf. Op de duinen groeit helmgras. De lange wortels van dit gras zorgen ervoor dat de zandkorrels niet worden weggeblazen. Zo blijven de duinen liggen. Maar hoe zijn ze ontstaan?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.