Home » Materiaal 12+ » Slimme kraai

Slimme kraai

Hoe goed kunnen kraaien een probleem oplossen? Heel goed! Kraaien zijn zeer intelligente dieren die handig gebruik maken van hun omgeving en ook gereedschap gebruiken. In het volgende filmpje is te zien hoe de kraai een puzzel die hij nog niet eerder heeft gezien in één keer foutloos oplost.

Opdracht

Bekijk de video en beantwoord de vragen

  1. De kraai voert een aantal handelingen uit, waardoor hij uiteindelijk zijn beloning krijgt. Zijn deze handelingen een gedragsketen? Leg je antwoord uit.
  2. Is dit gedrag van de kraai aangeleerd of biologisch bepaald?
  3. Wat zijn de inwendige prikkel en de uitwendige prikkel van de kraai?
  4. Veel circusdieren worden gedrag aangeleerd dat niet natuurlijk is. Zo worden leeuwen geleerd door een hoepel te springen en olifanten op een podium te staan. Net als de kraai in het filmpje is dit gedrag aangeleerd. Hoe wordt dit gedrag vaak aangeleerd?
  5. Wat vind je ervan dat leeuwen worden geleerd door een hoepel te springen? En dat deze kraai eerst opdrachten moet uitvoeren om zo aan zijn eten te komen?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video Biologie

Acupunctuur

In dit filmpje maken leerlingen op een grappige manier kennis met acupunctuur. Een leuke aanleiding om vragen over de huid te beantwoorden.

Bekijk

Mieren eten krekel

In de natuur is het een kwestie van eten en gegeten worden. Sommige dieren eten alleen planten, andere alleen dieren en sommige soorten en zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Mieren worden ook wel de opruimers van de natuur genoemd, kijk maar hoe grondig ze een dood dier opruimen!

Bekijk

Monsterlijke mutaties

Mutaties spelen een belangrijke rol bij veel biologische verschijnselen. Soms zijn ze nuttig, maar soms levensbedreigend!

Bekijk

Kiwi en banaan

Plak twee favoriete fruitsoorten op elkaar, stop het in de grond, en na een paar dagen heb je de perfecte combinatie. Was het maar zo simpel!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.