Home » Materiaal 12+ » Slimme kraai

Slimme kraai

Hoe goed kunnen kraaien een probleem oplossen? Heel goed! Kraaien zijn zeer intelligente dieren die handig gebruik maken van hun omgeving en zelfs gereedschap gebruiken. In het volgende filmpje is te zien hoe de kraai een puzzel die hij nog niet eerder heeft gezien in één keer foutloos oplost.

Opdracht

Bekijk de video en beantwoord de vragen

  1. De kraai voert een aantal handelingen uit, waardoor hij uiteindelijk zijn beloning krijgt. Zijn deze handelingen een gedragsketen? Leg je antwoord uit.
  2. Is dit gedrag van de kraai aangeleerd of biologisch bepaald?
  3. Wat zijn de inwendige prikkel en de uitwendige prikkel van de kraai?
  4. Veel circusdieren worden gedrag aangeleerd dat niet natuurlijk is. Zo worden leeuwen geleerd door een hoepel te springen en olifanten op een podium te staan. Net als de kraai in het filmpje is dit gedrag aangeleerd. Hoe wordt dit gedrag vaak aangeleerd?
  5. Wat vind je ervan dat leeuwen worden geleerd door een hoepel te springen? En dat deze kraai eerst opdrachten moet uitvoeren om zo aan zijn eten te komen?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video Biologie

Indrukwekkende prestatie van Nederlandse waterpolosters

Het Nederlandse waterpoloteam maakte indruk op vriend en vijand met hun prestaties in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Ze werden Spanje de baas en kroonden zichzelf tot Europees kampioen. Waterpolo is een balsport waarbij je zwemmend zoveel mogelijk punten moet scoren in het doel van de tegenstander. Vooral in Oost en Zuid Europa is …

Indrukwekkende prestatie van Nederlandse waterpolosters Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.