Home » Materiaal 12+ » Personeelstekort: meer werken of accepteren?

Personeelstekort: meer werken of accepteren?

De lange wachtrijen op Schiphol, lege schappen in supermarkten en minder treinen. Nederland kampt met personeelstekorten. Wat is de oplossing?

 

Nederland schreeuwt om personeel. Er waren in de maand mei 100 werklozen voor 133 vacatures. Dus zelfs al zou iedereen werken, dan is er nog meer personeel nodig. De krappe arbeidsmarkt, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie zorgen ervoor dat de Nederlandse economie hortend en stotend tot stilstand komt. Als we kijken naar de situatie op de luchthaven Schiphol de afgelopen weken dan is dat zelfs letterlijk het geval. De bagageafhandelaars legde tijdens het eerste weekend van de meivakantie spontaan het werk neer. Deze wilde staking had als gevolg dat er lange rijen ontstonden en mensen hun vlucht vaak moesten missen. De Nederlandse Spoorwegen hebben al aangegeven met minder treinen te kunnen rijden deze zomer. Ook daar is de oorzaak het personeelstekort. Een ziektegeval bij Rijkswaterstaat zorgde voor een file voor de Ketheltunnel tussen Den Haag en Rotterdam. Er was niemand die de zieke medewerker kon vervangen. Ook daar is het personeelstekort een van de oorzaken.

Loongolf?

Defensiepersoneel krijgt er de komende drie jaar achtenhalf procent bij. Politieagenten bijna tien procent. Wat is hier aan de hand? Een krappe arbeidsmarkt geeft vakbonden meer mogelijkheden tot het eisen van stevige loonsverhogingen. Werkgevers kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om bijvoorbeeld de hoge inflatie deels te compenseren. De werknemer heeft immers zo een andere baan waar de werkgever dit wel doet. Het is een hoofdpijndossier voor het kabinet. Als de lonen te hard stijgen, dan stijgen de kosten voor bedrijven ook door. En dat zorgt voor hogere prijzen. En de inflatie is al enorm hoog door de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in Chinese havensteden. Er wordt daarom creatief gekeken naar oplossingen. Ouderen komen sneller aan werk, jongeren worden verleid om aan de slag te gaan als vakkenvuller bijvoorbeeld. De uurlonen in de horeca stijgen. De Sociaaleconomische Raad (SER) adviseert dat bijvoorbeeld leraren en zorgpersoneel extra moeten gaan werken waar ze kunnen. Nederland telt relatief veel mensen die niet fulltime werken. Dat biedt mogelijkheden. 

30 jaar

RTL Nieuws kopte met de onheilspellende kop: ‘Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar.’ Moeten we met zijn allen gewoon meer gaan werken of is er een andere oplossing?

 Downloads:

Personeeltekorten werkblad havo

Personeeltekorten werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Ouderen weer aan de slag om krapte tegen te gaan: kijk naar IJsland en Japan

Bron 2: Dichte tunnel is nog maar het begin: ‘Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten? Het beloofd een …

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde? Read More »

Bekijk

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand? Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er …

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.