Home » Materiaal 12+ » Ontvanger eerste varkenshart na twee maanden overleden

Ontvanger eerste varkenshart na twee maanden overleden

De man die als eerste ter wereld een genetisch gemodificeerd varkenshart ontving is na twee maanden overleden. Hij is 57 jaar geworden.

Opdracht

Lees en bekijk de bronnen. Beantwoord daarna de vragen.

Bron 1: NOS – Ontvanger eerste genetisch gemodificeerde varkenshart na twee maanden overleden

Bron 2: NOS Jeugdjournaal – Voor het eerst hart van varken in mens geplaatst

Bron 3: Biovlogie – Hart Practium

Bron 4: Website van het donorregister

Vragen

  1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij het woord varkenshart.
  2. Vertel in je eigen woorden waarom de patiënt, David Bennett, in januari 2022 een varkenshart heeft gekregen. Gebruik hiervoor maximaal 50 woorden.
  3. Hoe noemen we de transplantatie van levende cellen, weefsels of organen van de ene diersoort (bijvoorbeeld een varken) naar de andere diersoort (bijvoorbeeld een mens)?
  4. Het hart van het varken was genetisch gemodificeerd (gemanipuleerd). Wat is genetische manipulatie?
  5. Waarom was het varkenshart genetisch gemanipuleerd?
  6. Al langere tijd wordt gebruik gemaakt van varkenshartkleppen. Dit wordt niet gezien als xenotransplantatie. Waarom niet?
  7. In het artikel staat dat “Organen van genetisch gemodificeerde dieren een mogelijke oplossing zijn voor het tekort aan organen van transplantatiepatiënten.” Wat vind jij, zou het kweken van dieren voor organen een goed idee zijn? Waarom vind je dat?
  8. Op 1 juli 2020 is de gewijzigde donorwet ingegaan. Deze legt vast dat iedereen vanaf 18 jaar in het Donorregister komt te staan. Als mensen geen keuze invullen staan zij in het Donorregister met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Wat vind jij van deze nieuwe wet? Bespreek dit met een klasgenoot.
  9. Extra vraag: teken een lengtedoorsnede van een hart en benoem alle onderdelen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.