Microscoop

Een microscoop is een instrument voor het bestuderen van objecten, die te klein zijn om goed met het blote oog te kunnen worden gezien. Microscopische technieken worden onder andere gebruikt voor medisch, biologisch en forensisch onderzoek en bij onderzoek van materialen.

Opdracht

Bekijk de video en beantwoord de vragen

  1. Als je een voorwerp met het blote oog bekijkt, wat is dan de vergroting waarmee je kijkt?
  2. Om kleine organismen te kunnen zien heb je vaak al voldoende aan een microscoop die 40x vergroot. Welke vergrotingen moeten de twee lenzen (oculair en objectief) hebben om deze vergroting te krijgen?
  3. Om een voorwerp onder een microscoop te willen zien, moet het voorwerp erg dun zijn. Waarom is dat?
  4. Als je iets onder de microscoop wilt bekijken, moet je een preparaat maken. Een preparaat is altijd afgedekt met een dekglaasje. Wat is de functie van het dekglaasje?
  5. De eerste prijs in de video is voor beelden van het zenuwstelsel van een zebravis. Welke organen horen bij het zenuwstelsel?

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Video Biologie

Slimme kraai

In dit filmpje maakt een kraai een puzzel. Een leuke aanleiding om vragen over biologisch en aangeleerd gedrag te beantwoorden.

Bekijk

Accupunctuur

In dit filmpje maken leerlingen op een grappige manier kennis met acupunctuur. Een leuke aanleiding om vragen over de huid te beantwoorden.

Bekijk

Mieren eten krekel

In de natuur is het een kwestie van eten en gegeten worden. Sommige dieren eten alleen planten, andere alleen dieren en sommige soorten en zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Mieren worden ook wel de opruimers van de natuur genoemd, kijk maar hoe grondig ze een dood dier opruimen!

Bekijk

Monsterlijke mutaties

Mutaties spelen een belangrijke rol bij veel biologische verschijnselen. Soms zijn ze nuttig, maar soms levensbedreigend!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.