Lubach over oorlog in Oekraïne

Het heftige nieuws over de oorlog in Oekraïne bereikt ons dagelijks via allerlei kanalen. We kijken naar journaals en lezen berichten op sociale media. Daarnaast reageren we op oproepen om in actie te komen. In het nieuwe satirische programma De Avondshow geeft ook Arjen Lubach zijn kijk op deze oorlog.

 

 Vragen vooraf

 1. In hoeverre volg je de oorlog in Oekraïne?
 2. Welke mediakanalen gebruik je om informatie te krijgen over de oorlog in Oekraïne?

 

Bekijk de video

De Avondshow met Arjen Lubach (oorlog in Oekraïne)

 

Vragen bij de video

 1. Arjen Lubach vindt het blokkeren van Russische zenders een ingewikkelde kwestie. Hierbij geeft hij twee tegengestelde standpunten. Welke?
 2. Iets later zegt Lubach: ‘Het verbieden van media vind ik meer iets voor Poetin.’ Welk standpunt van 1 wordt hiermee weerlegd?
 3. Waarom is het een probleem als wij hun zenders blokkeren en Poetin de onze? Leg je antwoord van beide kanten uit.
 4. Thierry Baudet noemt Poetin ‘een toonbeeld van mildheid’. Op welke manier haalt Lubach deze woorden van Baudet onderuit?
 5. Lubach behandelt op satirische wijze de oorlog in Oekraïne. Is dat passend volgens jou? Licht je antwoord toe met een voorbeeld uit de video.

 Aan de slag

 Optie 1

 Bekijk deze video over Poetin en propaganda en deze video ‘Zo krijgen Russen de oorlog te zien’. Schrijf vervolgens een beschouwing (400 – 700 woorden) waarin je genuanceerd jouw kijk op propaganda in oorlogstijden verwoordt. Beantwoord vragen als:

 • Wat is propaganda precies?
 • Wie maken propaganda?
 • Welke rol heeft propaganda?
 • Welke voor- en nadelen zijn er als het gaat om propaganda?
 • Waarom kan propaganda gevaarlijk zijn? Welke gevaren zijn er?
 • Zijn er oplossingen te bedenken voor het probleem van propaganda?

 

Optie 2

Doe onderzoek naar propaganda. Lees daarvoor dit dossier.

Maak vervolgens in tweetallen een overzichtelijke infographic. Hierin staat het onderwerp propaganda in de oorlog in Oekraïne centraal. Kies voor een duidelijke structuur, passende afbeeldingen en heldere formuleringen.

WK10_Lubach over oorlog in Oekraine_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Moeilijke taal tijdens verkiezingen

Veel mensen vinden de taal die gebruikt wordt bij verkiezingen moeilijk. Soms wordt de drempel om te gaan stemmen daardoor te hoog. Er is een digitaal hulpmiddel ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Hoe werkt dit digitale hulpmiddel, Steffie genaamd, precies?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.