Home » Materiaal 12+ » Lubach over oorlog in Oekraïne

Lubach over oorlog in Oekraïne

Het heftige nieuws over de oorlog in Oekraïne bereikt ons dagelijks via allerlei kanalen. We kijken naar journaals en lezen berichten op sociale media. Daarnaast reageren we op oproepen om in actie te komen. In het nieuwe satirische programma De Avondshow geeft ook Arjen Lubach zijn kijk op deze oorlog.

 

 Vragen vooraf

 1. In hoeverre volg je de oorlog in Oekraïne?
 2. Welke mediakanalen gebruik je om informatie te krijgen over de oorlog in Oekraïne?

 

Bekijk de video

De Avondshow met Arjen Lubach (oorlog in Oekraïne)

 

Vragen bij de video

 1. Arjen Lubach vindt het blokkeren van Russische zenders een ingewikkelde kwestie. Hierbij geeft hij twee tegengestelde standpunten. Welke?
 2. Iets later zegt Lubach: ‘Het verbieden van media vind ik meer iets voor Poetin.’ Welk standpunt van 1 wordt hiermee weerlegd?
 3. Waarom is het een probleem als wij hun zenders blokkeren en Poetin de onze? Leg je antwoord van beide kanten uit.
 4. Thierry Baudet noemt Poetin ‘een toonbeeld van mildheid’. Op welke manier haalt Lubach deze woorden van Baudet onderuit?
 5. Lubach behandelt op satirische wijze de oorlog in Oekraïne. Is dat passend volgens jou? Licht je antwoord toe met een voorbeeld uit de video.

 Aan de slag

 Optie 1

 Bekijk deze video over Poetin en propaganda en deze video ‘Zo krijgen Russen de oorlog te zien’. Schrijf vervolgens een beschouwing (400 – 700 woorden) waarin je genuanceerd jouw kijk op propaganda in oorlogstijden verwoordt. Beantwoord vragen als:

 • Wat is propaganda precies?
 • Wie maken propaganda?
 • Welke rol heeft propaganda?
 • Welke voor- en nadelen zijn er als het gaat om propaganda?
 • Waarom kan propaganda gevaarlijk zijn? Welke gevaren zijn er?
 • Zijn er oplossingen te bedenken voor het probleem van propaganda?

 

Optie 2

Doe onderzoek naar propaganda. Lees daarvoor dit dossier.

Maak vervolgens in tweetallen een overzichtelijke infographic. Hierin staat het onderwerp propaganda in de oorlog in Oekraïne centraal. Kies voor een duidelijke structuur, passende afbeeldingen en heldere formuleringen.

WK10_Lubach over oorlog in Oekraine_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.