Home » Materiaal 12+ » Lubach over oorlog in Oekraïne

Lubach over oorlog in Oekraïne

Het heftige nieuws over de oorlog in Oekraïne bereikt ons dagelijks via allerlei kanalen. We kijken naar journaals en lezen berichten op sociale media. Daarnaast reageren we op oproepen om in actie te komen. In het nieuwe satirische programma De Avondshow geeft ook Arjen Lubach zijn kijk op deze oorlog.

 

 Vragen vooraf

 1. In hoeverre volg je de oorlog in Oekraïne?
 2. Welke mediakanalen gebruik je om informatie te krijgen over de oorlog in Oekraïne?

 

Bekijk de video

De Avondshow met Arjen Lubach (oorlog in Oekraïne)

 

Vragen bij de video

 1. Arjen Lubach vindt het blokkeren van Russische zenders een ingewikkelde kwestie. Hierbij geeft hij twee tegengestelde standpunten. Welke?
 2. Iets later zegt Lubach: ‘Het verbieden van media vind ik meer iets voor Poetin.’ Welk standpunt van 1 wordt hiermee weerlegd?
 3. Waarom is het een probleem als wij hun zenders blokkeren en Poetin de onze? Leg je antwoord van beide kanten uit.
 4. Thierry Baudet noemt Poetin ‘een toonbeeld van mildheid’. Op welke manier haalt Lubach deze woorden van Baudet onderuit?
 5. Lubach behandelt op satirische wijze de oorlog in Oekraïne. Is dat passend volgens jou? Licht je antwoord toe met een voorbeeld uit de video.

 Aan de slag

 Optie 1

 Bekijk deze video over Poetin en propaganda en deze video ‘Zo krijgen Russen de oorlog te zien’. Schrijf vervolgens een beschouwing (400 – 700 woorden) waarin je genuanceerd jouw kijk op propaganda in oorlogstijden verwoordt. Beantwoord vragen als:

 • Wat is propaganda precies?
 • Wie maken propaganda?
 • Welke rol heeft propaganda?
 • Welke voor- en nadelen zijn er als het gaat om propaganda?
 • Waarom kan propaganda gevaarlijk zijn? Welke gevaren zijn er?
 • Zijn er oplossingen te bedenken voor het probleem van propaganda?

 

Optie 2

Doe onderzoek naar propaganda. Lees daarvoor dit dossier.

Maak vervolgens in tweetallen een overzichtelijke infographic. Hierin staat het onderwerp propaganda in de oorlog in Oekraïne centraal. Kies voor een duidelijke structuur, passende afbeeldingen en heldere formuleringen.

WK10_Lubach over oorlog in Oekraine_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.