Home » Materiaal 12+ » Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Pieter Omtzigt presenteerde deze week de kandidaat-politici voor zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de kandidatenlijst staan een aantal oud-politici van het CDA. Wat zegt dit over de standpunten van deze nieuwe partij?

De partij van Pieter Omtzigt wordt gezien als een middenpartij. Daarmee vult NSC samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) het gat op dat het CDA heeft achtergelaten. Deze partij staat een enorm verlies te wachten tijdens de verkiezingen. Zelf was Omtzigt ooit volksvertegenwoordiger voor het CDA, en ook op de kandidatenlijst van BBB staan CDA’ers.

Peilingen

In de nieuwste Peilingwijzer gaan drie politieke partijen  nek aan nek.  Als er nu verkiezingen zouden zijn dan wint de VVD met 27 zetels.  Nieuw Sociaal Contract volgt op de voet met 25 zetels. De Combinatiepartij Partij van de Arbeid en GroenLinks komt op 24 zetels. Wat de peilingen ook laten zien is dat politieke partijen die na de vorige verkiezingen nieuw in de Tweede Kamer kwamen, nu verdwijnen of dreigen te verdwijnen. BIJ1 staat op nul zetels en JA21 op maar een zetel. Het CDA verliest tien zetels en komt uit op vijf.

“Ik heb het gevoel dat bij deze partij goed in zicht is hoe breed en hoe diep de problematiek zit, en dat er dus meer nodig is dan een simpel pakket van maatregelen of een plannetje van aanpak.”

Merlien Welzijn, directeur van een woningcorporatie en de nummer 10 op de kandidatenlijst van NSC, op NOS.nl

Veel partijen

Dat nieuwe partijen de Kamer in komen laat zien dat er bij de Nederlandse burger behoefte is aan een nieuw geluid. Hoe nieuw dat geluid is, en welke nieuwe oplossingen deze politieke partijen hebben moet blijken uit de komende verkiezingscampagne.

Downloads

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.