Home » Materiaal 12+ » Jongeren minder leesvaardig

Jongeren minder leesvaardig

Zowel het leesplezier als de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren is de laatste jaren gedaald. Bijna een kwart van de jongeren is niet leesvaardig genoeg om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Dat bleek afgelopen week uit de nieuwste editie van Pisa, een driejaarlijkse internationaal onderzoek naar de kennis en vaardigheden van vijftienjarige leerlingen.

Vragen vooraf

  1. Hoe is het met jouw leesvaardigheid gesteld?
  2. Lees jij graag boeken? Licht je antwoord toe.
  3. Wat denk jij: gaan leesplezier en leesvaardigheid hand in hand?

Bekijk de video

Pieter Derks over de leesvaardigheid van vijftienjarigen

Vragen bij de video

  1. Op welke twee andere nieuwsfeiten van vorige week maakt Pieter Derks een toespeling?
  2. Vat de kritiek van Erik Meester op ons onderwijs in maximaal twintig woorden samen.
  3. Wat maakt Pieter Derks duidelijk met zijn voorbeeld over de koelkast?
  4. Wat is volgens Pieter Derks al sinds het Studiehuis en de Tweede Fase een misvatting binnen het onderwijs?
  5. Geef twee redenen waarom het volgens Pieter Derks niet goed is als het onderwijs zich al te veel inlaat met Google.
  6. Formuleer op basis van deze gesproken column in één zin een aanbeveling voor het onderwijs om de leesvaardigheid van leerlingen te vergroten.

Aan de slag

Groepsopdracht 1

Lees onderstaand artikel.

Ga lezen jonguh

Vorm een groepje van vier leerlingen. Bespreek wat volgens jullie de oorzaak is van de dalende leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. Speelt de mobiele telefoon bijvoorbeeld een rol? Bespreek ook wat volgens jullie een oplossing is om de leesvaardigheid te vergroten.

Groepsopdracht 2

Lees onderstaande tekst

Leesplezier stimuleren

Vorm een groepje van vier leerlingen. Maak met behulp van de informatie uit de bron een folder voor scholen. De folder moet informeren over verschillende soorten leeservaringen. Daarnaast moet de folder enkele tips bevatten waarmee scholen het leesplezier van jongeren kunnen stimuleren.

Downloads

WK50 Leesvaardigheid van jongeren antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.