Home » Materiaal 12+ » Geen dag zonder pijn; dat is endometriose

Geen dag zonder pijn; dat is endometriose

Voor het dossier Vrouwengenees(on)kunde onderzocht het journalistieke programma Pointer de ziekte Endometriose. In Nederland lopen naar schatting bijna een half miljoen vrouwen met deze ziekte rond. Endometriose is voor veel mensen onbekend, maar het kan heftige (pijn)klachten veroorzaken en zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.

Bekijk de video en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent René Westra.

Vragen

1. Het endometrium is het slijmvlies aan de buitenste deel van het baarmoederweefsel. Tijdens de menstruatiecyclus verdikt het zich. Als er geen zwangerschap is, wordt bij mensen het verdikte deel afgestoten. Hoe heet dat afstotingsproces? 

2. Hoe heet het weefsel aan de binnenkant van de baarmoeder, waar het baarmoederslijmvlies op rust? 

3. Als het endometrium zich gaat ontwikkelen buiten de baarmoeder, ontstaan in de buikholte ontstekingen die tot veel pijn kunnen leiden. Dat is het geval bij endometriose. Leg uit dat er een aantal verschillende problemen in de buikholte van een vrouw kunnen ontstaan, waardoor de diagnose soms lastig is. 

4. Sommige vrouwen met endometriose worden onvruchtbaar. Leg uit hoe dat kan. 

5. Een probleem is dat vanouds vooral veel medische kennis is ontwikkeld over mannen. Hormonaal zitten die wat eenvoudiger in elkaar dan vrouwen. Leg dit uit. 

6. Welk vrouwelijk orgaan is pas sinds 2022 in de biologieboeken voor op school opgenomen? 

7. Veel vrouwen werden in het verleden, toen de meeste gynaecologen mannen waren, vaak weggestuurd met opmerkingen als ‘u moet een paracetamolletje slikken, neem maar een warme kruik, ga op tijd naar bed, of u moet een beetje flink zijn.’ De journalist Maartje van Hoek schrijft in haar boek ‘Je mag je weer aankleden. Alles over endometriose’, dat het bij haar 26 jaar duurde voordat zij via een operatie van haar enorme aantal ontstekingen in haar buikholte werd verlost. Geef twee redenen dat het zo lang duurt voordat een juiste diagnose wordt gesteld. 

8. In 2022 werd door een commissie van medici vastgesteld dat de kosten in verband met endometriose in ons land jaarlijks zo’n 3,4 miljard euro per jaar bedroegen. Waar worden al die kosten door veroorzaakt?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Waarom hebben de meeste mensen bruine ogen?

Je oogkleur wordt bepaald door erfelijke factoren die in het netvlies van de ogen zorgen voor de aanmaak van een pigment (kleurstof): melanine. De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.