Home » Materiaal 12+ » De reis van een plastic flesje

De reis van een plastic flesje

Plastic afval drijvend in de zee

Bron afbeelding: Shutterstock

Er zitten tegenwoordig zelfs in honing en bier kleine plastic deeltjes. Daarom is het heel belangrijk om plastic afval te scheiden. Het recyclen van plastic kost vaak ook nog eens minder energie dan het maken van nieuwe materialen en dat is beter voor het klimaat. In deze video-opdracht kom je erachter waarom het nog meer belangrijk is om je plastic afval netjes weg te gooien.

Bekijk de video

De reis van een plastic flesje

Tijd

00:00 – 1:00

Opdrachten

Vragen:

1. Hoe komt het dat plastic afval een groter probleem is dan bijvoorbeeld papier of aardappelschillen?

2. Plastic is vooral schadelijk als het in het water (in de zee) uit elkaar valt tot kleine stukjes. Waarom is dit gevaarlijk?

3. Al het drijvende plastic in de oceaan vormt verschillende grote drijvende eilanden. Bedenk een manier om minder plastic in de zee te krijgen, of om het bestaande drijvende plastic op te ruimen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Kantelpunten in het klimaat

Zeegras vormt wereldwijd een belangrijk ecosysteem waarin veel diersoorten leven. Bovendien beschermen zeegrasvelden de kust en nemen ze veel CO2 op. Wetenschapper Fee Smulders onderzoekt al jaren of zeegras bestand is tegen het klimaat van de toekomst.

Bekijk

Hoe artsen topsporters met hartproblemen kunnen redden

Toetsen-expert en biologiedocent René Westra dook voor deze les in de wereld van hartproblemen in de topsport. Na de hartstilstand in 2017 van Abdelhak Nouri zijn er in de sportwereld meer incidenten geweest met de harten van sporters.

Bekijk

Slimme kraai

In dit filmpje maakt een kraai een puzzel. Een leuke aanleiding om vragen over biologisch en aangeleerd gedrag te beantwoorden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.