Home » Materiaal 12+ » Corona-app

Corona-app

Vragen vooraf

  1. Houd jij je aan alle maatregelen tegen corona?
  2. Wat is jouw eerste gedachte bij een corona-app?

Bekijk de video

App wapen in strijd tegen corona – Z zoekt uit

Vragen bij de video

  1. Waarom wordt er nagedacht over alternatieve maatregelen (zoals de inzet van apps)?
  2. Welke conclusie kan bijvoorbeeld getrokken worden op basis van de gegevens die Google heeft verzameld? En zou de overheid haar beleid hierop moeten aanpassen volgens jou?
  3. Welke vergaande gevolgen heeft het gebruik van de corona-app in China en Singapore als je contact hebt gehad met een besmet persoon?
  4. Honderddertig Europese wetenschappers werken nu aan een corona-app waarmee veel minder inbreuk wordt gemaakt op onze privacy. Leg uit hoe onze privacy gewaarborgd moet worden.
  5. De minister wil nog niet uitsluiten dat corona-apps verplicht worden. Wat vind jij daarvan? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Bekijk de onderstaande video’s. In de video’s hoor je twee verschillende geluiden over de corona-app in combinatie met onze privacy. Noteer tijdens het kijken van de video’s zowel argumenten voor als tegen het gebruik van de corona-app.

De corona-app; goed of slecht idee? Dit Was Het Nieuws

Kabinet wil tracing-apps als kern van het nieuwe testbeleid

  1. Voer in tweetallen gedurende vijf minuten een online-discussie over het invoeren van de corona-app. De een is voor de invoer van de corona-app, de ander tegen. Gebruik allebei een argument dat ingaat op de privacy. Probeer in de laatste minuut tot een compromis te komen.
  2. Schrijf een ingezonden brief naar een landelijke of regionale krant waarin je duidelijk maakt hoe jij aankijkt tegen het invoeren van een app in de strijd tegen corona. Ga daarbij ook in op privacy. Kijk voor meer informatie over de ingezonden brief op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ingezonden_brief en op https://www.cambiumned.nl/theorie/schrijven-en-spreken/schrijven/ingezonden-brief/.
  3. Een overheidsapp die jouw gangen volgt, doet jou dat denken aan bepaalde verhalen, series of films? Zo ja, aan welke? Schrijf nu een scene voor een verhaal, serie of film waarin een verplichte app vanuit de overheid een rol speelt.

Antwoorden

WK16_Corona-app_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Robot als stemacteur

AI vervangt stemacteur

Stemacteur Diederik Ebbinge is vervangen door een stem die is gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI).

Bekijk
Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.