Thema leerstijlen en vakdidactiek Sociale stijlen: de promoting stijl

Sociale stijlen: de promoting stijl
S

Met de vier sociale stijlen krijgt u meer inzicht in het gedrag van leerlingen, of collega’s natuurlijk. Als eerste in de reeks de promoting stijl. Mensen met deze stijl zijn spontaan, zitten vol ideeën, zijn energiek, stimulerend, creatief, enthousiast en toekomstgericht. U kent ze wel. Ze zijn vaak voorzitter van de voetbalvereniging of de personeelsvereniging en lopen graag voorop. Ook bij leerlingen valt deze stijl op: in de klas zullen zij vaak hun vinger opsteken.

 

Zoals we in het schema zien staat de promoting stijl links boven in het kwadrant. Mensen die overwegend deze stijl hebben zijn dominant en mensgericht. Het zijn echte leiders of voorzitters. Ze  zijn geïnteresseerd in innovatie, hun imago, hun reputatie. Ze zijn origineel en gericht op snelheid en comfort.

 

Leerlingen met een promoting stijl zullen vaak een holistische leerstijl hebben. Deze leerlingen letten op de grote lijnen en zoeken zelf verbanden in de lesstof. Belangrijk voor mensen – en dus ook leerlingen – met een promoting stijl is erkenning. Dit is een belangrijke basisbehoefte. De promoting leerling in de klas wil vooral gezien worden. Als hij of zij deze erkenning van haar docenten krijgt, dan zal hij zich voorbeeldig gedragen en zal de groep waarin hij  een leidende rol speelt, met zich mee trekken. Wee echter de docenten die hem niet erkennen. Ze krijgen een harde tegenstander aan hem: deze leerling zal zich met medeleerlingen op een uiterst creatieve manier tegen deze docenten verzetten.

 
De zwakke punten (noem deze in hun gezelschap liever verbeterpunten) van deze leerlingen zijn minder goed prioriteiten kunnen stellen, plannen en beheren.
Je kunt aansluiting bij hen vinden door openheid te betrachten, door aan te sluiten bij hun dromen en illusies, door optimistisch te zijn naar de toekomst. Geef vooral de grote lijnen aan vanwege de holistische leerstijl! – en laat u vooral niet verleiden tot detailsL zij zouden zeggen dat ze er niet van houden als op alle slakkken zout wordt gelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...