Thema leerstijlen en vakdidactiek Sociale stijlen: de controlling stijl

Sociale stijlen: de controlling stijl
S

De vorige keer keken we naar de promoting stijl. Nu richten we ons op de controlling stijl. De controlling persoon is gericht op de taak en zoekt houvast in controle en resultaat. De promoting persoon wordt voorzitter van de tennisvereniging, de controlling persoon wordt liever secretaris.

In het kwadrant van de sociale stijlen (zie schema) staat de controlling stijl linksonder. Mensen met deze stijl zijn dominant en taakgericht. Voorbeelden van deze stijl zijn de schooldirecteur die sterk gericht is op procedures, output en controle, de leerling de controleert of de eisen die de docenten stellen overeenkomen met de schoolreglementen. Waar een promoting lid van de club graag de baas speelt en streeft naar het voorzitterschap, zal het controlling lid meer op de achtergrond blijven en de touwtjes van de macht hanteren vanuit een secretariaatsfunctie. Wat zijn de patronen van gedrag die bij deze stijl horen?

Mensen met een controlling stijl zijn resultaatgericht, ongeduldig, veeleisend, precies. Waar de andere dominante stijl (promoting) gericht is op de toekomst, richt de controlling stijl zich op het heden. Mensen met deze stijl zullen zich niet gemakkelijk aan anderen aanpassen. Als ze dit al doen, dan gaat dit op basis van harde feiten en aantoonbare resultaten. Probeer geen dwang op hen uit te oefenen, maar geef hun het gevoel dat ze zelf hun keuzes mogen maken. Hun leerstijl zal vermoedelijk serialistisch zijn. Bij deze sociale stijl ligt zelfregulatie voor de hand.

Mensen met een controlling stijl zijn gericht op overeengekomen doelstellingen, rendementen, prestaties en controle hierop. Hun basisbehoefte is resultaat. Waar de promoting persoon dominantie zoekt over mensen en vaak sociaal sterk is, zal de controlling persoon deze dominantie zoeken in het beheersen van de zakelijke aspecten van school, club of bedrijf. Mensen die binnen hun school of bedrijf hier niet in slagen, zullen mogelijk hun heil zoeken buiten hun werk om aan hun intrinsieke behoefte aan dominantie en macht te kunnen voldoen, zoals in een bestuur van een vereniging.  De verbeterpunten van mensen met een controlling stijl zijn luisteren naar en zich openstellen voor de mening van anderen. Je kunt aansluiting bij hen vinden door het belang aan te geven van feiten, procedures in het hier en nu.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...