Home » Materiaal PO » Versterk je woordenschatonderwijs

Versterk je woordenschatonderwijs

Woordsclusters in Taal actief

Taal actief versterkt de woordenschat van leerlingen door de woorden niet los, maar in semantische clusters aan te bieden.

Taal actief versterkt de woordenschat van leerlingen door de woorden niet los, maar in semantische clusters aan te bieden. En met behulp van contexten. De woordposters fungeren daarbij als ondersteuning en bieden een extra visuele context. Niet alleen de woordbetekenissen, maar ook de betekenisrelaties tussen de woorden komen in beeld. De leerlingen krijgen niet alleen zicht op de betekenissen van elk woord afzonderlijk, maar ook op de onderlinge betekenis verbindingen tussen woorden in een woordcluster (bijvoorbeeld veroorzaken, oorzaak, gevolg, dankzij).  

Beter onthouden

Allerlei onderzoek wijst uit dat op deze manier leerlingen de woorden niet alleen beter begrijpen maar ook beter onthouden. De woordplaten zijn dus niet alleen bij het uitleggen van de woorden een effectief hulpmiddel: óók bij het consolideren versterken de platen het woordleerproces.  Als de woordclusters een zichtbare plek krijgen in de klas, kunnen leerlingen telkens terugkijken en oefenen in het gebruik van de woorden, zowel binnen als buiten de taalles. 

Zeker als het gaat om de algemene schooltaalwoorden, zijn er de hele schooldag door kansen om de woorden betekenisvol terug te laten komen bij het praten, luisteren, lezen en schrijven in alle vakken. Bij rekenen (de woorden: de inhoud, de afmeting, de oppervlakte, de schaal), bij aardrijkskunde (het klimaat, de landkaart, de legenda, de grens, de bevolking), bij geschiedenis (de voorouders, de stamboom, binnenvallen, innemen, veroorzaken) enz. enz. 

Door de woordplaten op de woordmuur te hangen als geheugensteun gaan de woorden leven, niet alleen in de taalles, maar ook in de andere vakken en kunnen daar nieuwe woorden bij worden aangehaakt.  

De bijbehorende woordplaten, om op te hangen aan de woordmuur in de klas, zijn apart te bestellen bij Rezulto. Voor wie ook geïnteresseerd is in resterende Schooltaalwoorden: Rezulto heeft een speciale selectie samengesteld om het pakket te completeren

Meer lessuggesties

Taalpuzzeltjes over voetbal

Sport

Plezier in taal! Dat krijgen de kinderen gegarandeerd met deze taalpuzzeltjes rond het thema Sport.

Bekijk

Een dagje uit

De kinderen organiseren een dagje uit voor hun gezin in de eigen provincie.

Bekijk
De larve van een lieveheersbeestje

Magische metamorfoses

Wow! Die larve lijkt helemaal niet op zijn vader en moeder. En wat gebeurt er bij dat kikkervisje?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.