Home » Materiaal PO » Hang de woordclusters van Taal actief op bij jou in de klas

Hang de woordclusters van Taal actief op bij jou in de klas

Woordsclusters in Taal actief

Taal actief biedt een deel van de woorden in woordclusters aan: twee, drie of vier woorden die met elkaar te maken hebben, zoals het woordcluster ‘plannen, voorbereiden, uitvoeren’. Deze woorden worden altijd met ondersteuning van een netwerk (grafische structuur) aangeleerd, zoals de woordparachute, de woordspin, de woordkast en de woordtrap.

Visuele betekenisrelaties helpen bij het onthouden

Deze grafische vormen maken de betekenisrelaties tussen de woorden zichtbaar voor de kinderen en helpen bij het onthouden van de woorden en het uitbreiden van de betekenisaspecten. De woordclusters zijn dus niet alleen bij het uitleggen en begrijpen van de woorden een effectief hulpmiddel: óók bij het consolideren versterken ze het woordleerproces. Als de woordclusters een zichtbare plek krijgen in de klas, kunnen de kinderen telkens terugkijken en oefenen in het gebruik van de woorden, zowel binnen als buiten de taalles.

Laat de woorden in alle vakken terugkomen

Zeker als het gaat om de algemene schooltaalwoorden zijn er de hele schooldag door kansen om de woorden betekenisvol terug te laten komen. Bij rekenen (bijvoorbeeld de woorden: de inhoud, de afmeting, de oppervlakte, de schaal), bij aardrijkskunde (het klimaat, de landkaart, de legenda, de grens, de bevolking), bij geschiedenis (de voorouders, de stamboom, binnenvallen, innemen, veroorzaken), enzovoort.

Hang de woordposters op in de klas

Van de woordclusters zijn woordposters gemaakt, deze vind je in de software en kun je uitprinten. Bij een deel van deze woordclusters zijn door Rezulto woordposters met beeld gemaakt. Deze zijn via de website logo3000.nl te bestellen.Door de woordposters op de woordmuur te hangen, gaan de woorden leven, niet alleen in de taalles, maar ook bij de andere vakken, en kunnen er nieuwe woorden bij worden aangehaakt.

Extra woordposters bij Taal actief

Taal actief sluit wat betreft de schooltaalwoorden aan bij de selectie LOGO schooltaalwoorden van Marianne Verhallen en Dirkje van der Nulft, en heeft een deel van deze selectie overgenomen, met name voor groep 4 en 5. De totale selectie schooltaalwoorden LOGO groep 4-5 bestaat uit 160 clusters. Van deze 160 clusters zijn er 86 in Taal actief 5 overgenomen. Deze kunnen bij Rezulto worden besteld. Daarnaast heeft Rezulto speciaal voor Taal actief 5 in totaal 10 nieuwe clusters schooltaalwoorden LOGO groep 6, 7 en 8 ontwikkeld.

Let op: Rezulto biedt dus niet de woordposters voor alle woordclusters die binnen Taal actief 5 worden aangeboden.

Overige posters die niet in Taal actief worden gebruikt

De 74 resterende clusters schooltaalwoorden LOGO groep 4-5 die niet in Taal actief 5 zijn gebruikt, kunnen als aanvullend pakket bij Rezulto worden besteld. Het gaat hier om woordposters met bijbehorende leerkrachtkaarten met daarop o.a. extra consolideeractiviteiten.

Meer lessuggesties

Heksendrank

Oeioeioei! Wat brouwt een heks? En waarom? De kinderen maken een eigen heksendrank in deze geschiedenisles. 

Bekijk
een drumstel

Music puzzles

Let the music play! Afwisselende opdrachten over muziek, in het Engels, om zelfstandig te maken. Met puzzeltjes, een lied op rijm, gekke bandnamen bedenken en een woordzoeker.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.