Home » Materiaal PO » Haal het beste uit Karakter: 5 tips

Haal het beste uit Karakter: 5 tips

Karakter Logo

Met deze handige materialen en artikelen haal je het beste uit de methode voor technisch lezen, Karakter

1. Maak je gebruik van de oefenvorm theaterlezen? Wissel bij het theaterlezen door van rol: dit betekent herhaald lezen en met vertrouwen een pittigere rol voor de zwakkere lezers.

2. In Karakter komen verschillende werkvormen samenwerkend leren aan bod. Ze bieden variatie en zorgen voor uitdaging in het samenwerkend leren. Vaste werkvormen zorgen voor herkenning en gemak, en ze zijn bovendien uitstekend in te zetten bij andere vakgebieden. De stappen in de werkvormen staan uitgelegd in de leshandleiding en in het handige document Karakter – Samenwerkend leren.

3. Het ontwikkelen van de leesvaardigheid en het leesplezier bij kinderen is een samenwerking tussen het kind, de school én de ouders. In de Karakter ouderbrief kunnen ouders lezen wat de methode inhoudt en wordt het belang van leesvaardigheid, leesmotivatie en ouderbetrokkenheid nog eens aangestipt.

4. Bij leesbevordering zijn er fragmenten van leesboeken in de lessen opgenomen. Verrijk de schoolbibliotheek met deze boeken, bijvoorbeeld door de NPO-gelden in te zetten.

5. Karakter biedt doelgerichte en effectieve oefeningen gericht op succesbeleving bij alle kinderen. In het document Effectief en motiverend lezen staat per opdracht de doelstelling beschreven. De blauwgedrukte woorden worden op de achterzijde toegelicht aan de hand van het Protocol leesproblemen en dyslexie en wetenschappelijk onderzoek.

Meer lessuggesties

Het Muiderslot

Kastelen

De kinderen gaan een kasteel ontwerpen dat precies lijkt op een kasteel uit de middeleeuwen.

Bekijk

Op reis

Lekker puzzelen voor jonge lezers eind groep 3! De kinderen maken een woordslang rondom het thema verkeer.

Bekijk
een taalpuzzel

Zomerse taalpuzzels

Met deze lessuggestie vol creatieve taalpuzzels en raadsels daag je de kinderen uit om op een interactieve manier met taal bezig te zijn.

Bekijk
Een kleurrijk reuzenrad

Pretpark

Neem je rekenvaardigheden maar mee als je naar een pretpark gaat! Hoe laat is de parkshow en kun je die ene leuke souvenir wel betalen?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.