Een initiatief van Malmberg

Educatief speelgoed: leren door te spelen

educatief speelgoed

Speelgoed is voor ieder kind belangrijk: om mee te spelen, maar ook als hulpmiddel om de wereld te leren ontdekken en begrijpen. Er komt dan ook steeds meer speelgoed op de markt waarmee de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden kan worden gestimuleerd. Dit soort speelgoed kan in het onderwijs een belangrijke rol spelen.

Leren door te spelen wordt steeds populairder. Met de inzet van educatief speelgoed kunnen cognitieve, motorische en sociale vaardigheden worden ontwikkeld en bevorderd. Het aanbod aan educatief speelgoed is inmiddels enorm. Als leerkracht is het daarom belangrijk om een goede keuze te maken. Let hierbij goed op de functies van het speelgoed en op welke vaardigheid ermee wordt gestimuleerd. Om het je gemakkelijk te maken, zetten we drie belangrijke vaardigheden op een rij:

1. Cognitieve vaardigheden

Educatief speelgoed is ontworpen om de cognitieve vaardigheden van een kind te prikkelen en zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Denk hierbij aan vaardigheden zoals redeneren, rekenen, lezen, schrijven, plannen maken en initiatieven nemen. Bij het spelen met educatief speelgoed worden deze functies constant gebruikt. Het tellen van het aantal blokken, het bedenken en uitvoeren van een bouwplan, het lezen van voorwerpen, initiatieven nemen om zelfgemaakte doelen te bereiken en het begrijpen van bepaalde functies die speelgoed hebben zijn voorbeelden van cognitieve vaardigheden die worden bevorderd tijdens het spelen met educatief speelgoed.

2. Motorische vaardigheden

De motorische ontwikkeling is onder te verdelen in twee soorten: grove en fijne motoriek. Grove motoriek bestaat uit het bewegen en coördineren van het gehele lichaam. Fijne motoriek gaat vooral over de beweging in de handen. Spelen stimuleert zowel de grove als de fijne motorische bewegingen, waardoor een kind leert begrijpen hoe zijn of haar lichaam werkt. Educatief speelgoed zoals bouwspeelgoed (blokken en plankjes), speelfiguren en -sets, knutselspeelgoed en puzzels zorgen ervoor dat het aantal grove en fijne motorische bewegingen optimaal worden toegepast.

3. Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn belangrijk bij het opbouwen en onderhouden van relaties. In het basisonderwijs wordt er dan ook veel aandacht aan besteed. Een kind kan deze vaardigheid ontwikkelen door samen te werken en te delen. Ook dit kun je aansporen met behulp van educatief speelgoed. Kinderen kunnen bijvoorbeeld samen iets opbouwen of een puzzel oplossen. En door samen met speelfiguren en -sets te spelen, komt er meer interactie tussen de kinderen. Dat bevordert de sociale vaardigheden.

Kortom: de combinatie tussen plezier hebben en de fantasie gebruiken wordt enorm bevorderd met behulp van educatief speelgoed. En een kind dat op vroege leeftijd leert dat leuk leren ook een optie is, neemt dit mee tijdens zijn gehele schoolperiode!

Hoe combineer jij spel en onderwijs in je lespraktijk? Maak je gebruik van educatief speelgoed? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Meer lezen?

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

 1. Ik heb een leerlijn(tje) voor het leren van de verkeersborden ontwikkeld (PO) waarmee kinderen de verkeersborden al spelenderwijs leren en eindeloos inoefenen al of niet op de computer niet meer nodig is.

  De moeilijkheid bij het leren van de verkeersborden blijkt de betekenis van de achtergrond van de borden te zijn. Kinderen (en volwassenen) blijven die door elkaar halen. Een kleur/vormcombinatie van een bepaald soort verkeersbord is iets heel abstracts en heeft geen enkele logische relatie tot de betekenis, waardoor die betekenis niet beklijft. De leerlijn geeft daar een oplossing voor.

  Bij alle soorten borden heb ik een associatie bedacht, daar een liedje en poster bij gemaakt, waardoor betekenis en kleur/vormcombinatie onlosmakelijk met elkaar verbonden worden. (v.a. gr.1)
  Daarna kunnen kinderen het systeem van onze borden spelenderwijs ervaren met een leskist waar ze in tweetallen of individueel mee werken, maar die ook klassikaal ingezet kan worden. (v.a. gr.3)
  Het automatiseren van de bordcategorieën gebeurt vervolgens met een kwartet met een extra spelregel en een speciale ordening van de kwartetten (op pictogram i.p.v. op categorie). Na één keer spelen hebben alle kinderen de categorieën geautomatiseerd. (v.a. gr.5)
  Zie mijn website bokabox.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.