Home » Online privacy: wat je met wie deelt op Facebook

Online privacy: wat je met wie deelt op Facebook

Naarmate we vaker en langer online zijn delen we er meer informatie. Hoe meer informatie er online over ons wordt gepubliceerd hoe heftiger ook de discussie over onze online privacy. Eerder hadden we het hier al over privacy issues van het internet en ook de privacy van leraren kwam al eens aan bod. Recentelijk verscheen er een artikel van een bezorgde economieleraar op de site van de Volkskrant. En de laatste week wordt er op Twitter en in de blogosphere veel gesproken over de privacy-instellingen van Facebook. Wat is er aan de hand met Facebook?

 

Facebook is een internationale versie van Hyves die snel groeit; mede doordat de site zich ‘open’ gedraagt. Daarmee bedoel ik dat het makkelijk is om zelfgemaakte applicaties en software aan Facebook te koppelen of Facebook te integreren met online data buiten Facebook zelf. Concrete aanleiding van de onrust over de privacy-instellingen van Facebook was de aankondiging van een ‘I like’ knop waarmee je content op internet kunt aanbevelen.

 

Zo kun je nu artikelen op Nu.nl of Telegraaf.nl via Facebook aanbevelen aan vrienden. Het werkt heel simpel: sites die samenwerken met Facebook tonen onderaan artikelen op hun pagina een knop waarmee je het artikel kunt aanraden via Facebook. Een ingelogde Facebook-gebruiker kan aangeven dat hij of zij het bericht de moeite waard vond en als ik vervolgens hetzelfde artikel lees dan zie ik wie van mijn Facebook-vrienden dit een leuk artikel vonden.

 

De introductie van de nieuwe functionaliteit ontketende een storm van reacties over Facebook en privacy. Wat blijkt? Je kunt zelf op Facebook aangeven wat je wel en niet wilt delen met de rest van de wereld, maar de site gaat er vanuit dat je in principe zin hebt om veel van je informatie op Facebook te delen en vindbaar te maken voor de rest van de wereld. Het aanpassen van je privacy-instellingen op Facebook is mogelijk, maar deze procedure is uitgebreid en daardoor onduidelijk. Kortom: als je er niet even goed voor gaat zitten deel je zonder het te weten veel informatie met bekenden en, belangrijker nog, met onbekenden.

 

Nu Facebook snel groeit is het voor u als leraar misschien goed om te weten hoe Facebook en privacy in elkaar steken. Gelukkig is er een overzichtelijk artikel over hoe je de instellingen van Facebook kunt aanpassen aan je persoonlijke wensen. De snelle ontwikkelingen op het gebied van internet en privacy roepen wel weer de vraag op of het niet verstandig is om ‘online literacy’ een grotere rol te geven in het onderwijs en leerlingen zo beter op de hoogte te krijgen van de gevaren van online informatie delen.

 

Dat de discussies over privacy ook een inspirerend effect hebben toont de ‘Status of Africa’ campagne van ontwikkelingsorganisatie Amref in Groot-Brittannië. Om mensen bewust te maken van de leefomstandigheden in Afrika heeft Amref een campagne gelanceerd waarmee je als Facebook-gebruiker een week lang jouw Facebook-profiel kunt uitlenen aan iemand uit Afrika. Twee keer per dag wordt er van je profiel gebruik gemaakt door een inwoner van een Afrikaans land, in mijn geval een Nigeriaan. De persoon vertelt zo mijn Facebook-vrienden, via mijn ‘status update service’ over zijn bestaan in Nigeria. Van veel privacy dus geen sprake, maar een hele mooie actie!

 

Door Kasimir Landheer. Jurgen Baart is op vakantie.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.