Home » Levensecht onderwijs toegankelijker

Levensecht onderwijs toegankelijker

Stichting Gast in de Klas heeft een nieuw initiatief gelanceerd voor PO, VO en MBO: een online databank waar vraag en aanbod van gastlessen, lespakketten, projecten en excursies bij elkaar komen op www.gastindeklas.nl. In november 2009 is het initiatief opgezet door Mike Schiltmans, manager bij Mensen voor Mensen. “Voor mijn werk ben ik regelmatig in gesprek met docenten en schoolbesturen. Ik merk dat er op school veel vraag is naar kwalitatief goede materialen en gastlessen, maar het kost de docent veel tijd en moeite om iets te regelen. Gastindeklas.nl is mijn antwoord op die behoefte.”

 

 

 

“Het kernwoord van gastindeklas.nl is levensecht onderwijs. De maatschappij in de klas halen door een themales, een interessante spreker of projectweek, of de klas in de maatschappij zetten door een dag op pad te gaan met de leerlingen. Dat werkt motiverend voor zowel docent als leerlingen, het is een zinnige en leuke aanvulling op het reguliere pakket van lessen en het kan bovendien helpen schooluitval te voorkomen”, aldus Schiltmans. De docent staat centraal voor Stichting Gast in de Klas. Op de online datadank kunnen docenten gericht zoeken naar gelang de behoefte die ze hebben voor een bepaalde groep of een thema in de lessen wat ze verder willen uitdiepen, maar de databank biedt ook inspiratie om docenten bekend te maken met wat er allemaal is qua aanbod.

 

Andrew Niemeijer, docent van het jaar 2009-2010, is positief over gastindeklas.nl: “De helderheid en de snelheid van zo’n databank is iets wat me enthousiast maakt, dat is het faciliterende aspect. Maar er zijn ook zoveel scholen bezig met nieuwe manieren van lesgeven, en er is zoveel vrijheid om dingen te proberen en te ontdekken. Voor ik les ging geven dacht ik dat het elke dag hetzelfde zou zijn, maar pas toen ik echt voor de klas ging staan merkte ik dat ik eigenlijk nooit hetzelfde doe. Soms wil ik helemaal iets anders en pak ik een nieuw thema op of nodig ik iemand uit. Dan kun je gastindeklas.nl gebruiken om te kijken wat er is, en zo bedenk je iets. Dat is gaaf.” Niemeijer legt uit dat kwaliteit van aanbod een belangrijk aspect is waar hij op let als hij aanbod zoekt. Ook is het voor hem belangrijk dat het aanbod precies passend is in de setting waarin les wordt gegeven. “Er zijn best wat obstakels voor docenten om aanbod de klas in te halen. Als je het aantal stappen voor de docent kunt verkleinen dan werkt dat heel goed.”

 

Dat is precies waar de databank gastindeklas.nl op gericht is: het makkelijker maken voor de docent om passende educatieve middelen als gastlessen, lespakketten, projecten en excursies in te zetten. “De databank dient als één gebruiksvriendelijk kanaal waar zowel docenten als aanbieders professioneel ondersteund worden in het plaatsen en vinden van aanbod. Bovendien monitoren we het aanbod op kwaliteit. Er is alleen educatief relevant materiaal te vinden. Uiteindelijk streven we naar de ontwikkeling van een keurmerk voor aanbod”, legt initiatiefnemer Mike Schiltmans uit. De aanbieders die gebruik maken van de databank zijn te spreken over de werking ervan. Marije van Thiel van het Legermuseum in Delft is erg complimenteus over de gebruiksvriendelijkheid van de databank: “Het is erg gemakkelijk om aanbod in te voeren en foto’s  te uploaden. Ik heb het wel eens anders gezien!”.

 

Scholen en aanbieders kunnen tegen een bescheiden vergoeding Vriend worden van Stichting Gast in de Klas en zo gebruik maken van de databank. De vergoeding wordt gebruikt om de databank te onderhouden en ondersteuning te bieden aan gebruikers van gastindeklas.nl. Volgens Andrew Niemeijer is er bij scholen best budget voor de inzet van bijvoorbeeld gastlessen of projecten: “Scholen weten niet altijd hoeveel geld ze hebben, maar dat hebben ze wel voor dit soort dingen.”

 

De databank is op dit moment online in een testversie. Scholen testen de werking van het geheel en koppelen terug over hun bevindingen. In de week van 6 september is de officiële aftrap van gastindeklas.nl. “We willen eerst uitgebreid de databank testen en pas echt officieel van start gaan als alles werkt zoals dat zou moeten. Als je de zoektocht voor docenten wilt vergemakkelijken moet je dat ook waar maken”, zegt Schiltmans. Er is nu al een groot en gevarieerd aanbod op de databank te vinden. Partijen als het Wereld Natuur Fonds, de Nederlandsche Bank, Het Historisch Genootschap Beemster, Amnesty, het COC Nederland en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag doen bijvoorbeeld mee. Het streven is om 80% van het aanbod op te nemen in de databank om een zo compleet mogelijke service te bieden aan docenten.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.