Home » Leerkracht van de maand september 2023: Larissa Schut

Leerkracht van de maand september 2023: Larissa Schut

Naam: Larissa Schut
School: Een openbare basisschool in Groningen
Groep: 6
Hoe lang al voor de klas: ruim 9 jaar

Portret van juf Larissa

Juf Larissa roept leerkrachten op om een klassentour (video of serie foto’s) van de klas te maken en met elkaar te delen op Instagram.

Wat is een klassentour? Hoe ziet dat eruit?

Het is een make-over van je klaslokaal. Hoe heb je van een opgestapelde meubelstapel een mooi leslokaal gemaakt? Welke keuzes maak je? Welke materialen gebruik je? Er hoeven geen kinderen in de video. Het gaat om het delen van de inrichting van je lokaal.

Van waar deze oproep?

Ik vind het zelf heel leuk om bij elkaar in de klas te kijken. Als ik op andere scholen ben, kijk ik altijd naar die praktische kant. Je ziet daarin welke visie een leerkracht heeft. Ook weerspiegelt de inrichting welke persoonlijkheid iemand meebrengt als leerkracht. 

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Kiest iemand voor een stoplicht? En hoe laat een leerkracht leerdoelen terugkomen? Ook hangt de één veel posters op en de ander juist niet. Zelf ben ik rustig qua inrichting. Ik laat het meegroeien in het schooljaar. Als ik een les geef over breuken, hang ik tijdelijk een breukenposter op. Hierdoor leeft het en wordt het niet snel behang. 

Hoe belangrijk is voor jou de inrichting van de klas?

Je brengt als leerkracht veel uren door in je lokaal, het is daarom belangrijk dat je een fijne werkplek hebt. Daarnaast geeft een goede inrichting duidelijkheid naar de kinderen. Het is een plek waar leerkracht én leerlingen samen plezier maken en leren.

Ik heb het gevoel dat er meer voor jou speelt, klopt dat?

Ja, ik heb ooit een burn-out gehad. Toen ik na jaren invallen een vaste plek kreeg, moest ik wennen aan mijn eigen rol als leerkracht. Ik wilde alles heel graag goed doen! Ik probeerde naar alle adviezen te luisteren. Sinds ik weer aan het werk ben, heb ik meer zelfvertrouwen om te laten zien wie ik ben. Die rust merk ik in mijn communicatie naar de kinderen, in keuzes die ik maak qua inrichting of lesideeën. Ik vaar meer op mijn eigen gevoel, zonder me af te vragen wat anderen daarvan vinden. 

Wat is opvallend aan jouw klassentour?

Dat ik durf te experimenteren. Ik zet soms de instructietafel achterin bijvoorbeeld.  Een keer zette ik mijn bureau tegen de zijkant van het lokaal, dus met je rug naar de kinderen. Toen ik dat postte, ontstond er wat ophef over. Kan dat wel? Kun je wel in de gaten houden wat de kinderen doen? Kun je erop vertrouwen dat de groep zich gedraagt?

Ook wissel ik vaak met de tafels, afhankelijk van wat ik wil bereiken. Wil ik oefenen met samenwerken? Dan zet ik de kinderen in groepjes. Moet het werktempo omhoog? Dan zet ik ze rijtjes. Het regelmatig wisselen van tafelgroepjes en indeling zorgt ervoor dat alle kinderen elkaar goed leren kennen.

Jouw klas verandert dus tijdens het jaar regelmatig? Een klassentour kun je dus ook later in het jaar plaatsen?

Dat is zeker leuk. Laat maar zien hoe je lokaal met jou en de klas meegroeit. Of welke plek je de instructietafel geeft als de kerstboom erin moet. Of hoe je als een circus uitpakt als je de klas inricht voor bij een bijzonder thema. 

Welke inspiratie heb je zelf uit klassentours van anderen gehaald?

Ik krijg veel ideeën van dat spieken bij elkaar. Ik zag eens een hele gave leeshoek met een mooie zitzak. De boeken stonden prachtig uitgestald. Ik heb dat een beetje nagemaakt in mijn groep. Zij hadden een lage leesmotivatie en ik wilde hen meer leesplezier geven. Ik heb eens een datamuur geprobeerd naar aanleiding van posts van andere leerkrachten. Dat bleek niets voor mij. Ook zag ik eens een klas met de tafels in twee u-vormen. Inspirerend. Je ziet meteen wat dat doet met de ruimte. 

Hoe kunnen leerkrachten dit met elkaar delen?

Ik ben niet de enige die het deelt hoor. Veel leerkrachten met een Instagram account laten al zien hoe ze de klas inrichten. Het is vooral handig als we dezelfde hashtag zouden gebruiken: #klassentour. Dan kunnen we elkaars filmpjes vinden. 

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Durf je persoonlijkheid mee te nemen in je vak als leerkracht. Jij staat daar voor de klas. Gooi je eigen sausje er overheen! Experimenteer, ontdek wat bij je past, laat los. 

Je kunt juf Larissa volgen op Instagram: @juf.larissa. Gebruik #klassentour om de inrichting van leslokalen te bekijken of je eigen video of fotoserie te posten. 

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk
Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.