Home » Leerkracht van de maand oktober 2023: Stephanie van den Handel

Leerkracht van de maand oktober 2023: Stephanie van den Handel

Naam: Stephanie van den Handel
School: OBS De Viersprong in Leiden
Groep: 3
Hoe lang al voor de klas: 15 jaar

Portret van Stephanie van den Handel

Juf Stephanie is supercreatief. Onlangs verscheen haar boek Knutselen met Instajuffie.

Je hebt een boek uitgegeven. Vertel!

Het is een knutselboek voor de middenbouw met ideeën voor het hele schooljaar, van de herfst tot Pasen. Plus een paar extra’s, zoals het thema ‘eten en drinken’.

Waarom wilde je een boek maken?

Eigenlijk is het allemaal ooit begonnen met een account op Instagram. Ik verzamelde daar mijn ideeën voor mezelf, zodat ik ze altijd terug zou kunnen vinden; knutsels en ook organisatorische ideetjes voor in de klas. Ik ontdekte een online community van juffen en meesters die elkaar volgen. Vooral mijn knutselideeën werden veel geliket. Zo kreeg ik steeds meer volgers. Dat liep een beetje uit de hand. Anderhalf jaar geleden nam ineens een uitgeverij contact met me op.

Wat dacht je toen?

Ha, nou vooral: ik kan dit helemaal niet! Maar de redacteur had al mijn hele Insta uitgeplozen. Ze was heel enthousiast en zei: ‘Je spreekt leerkrachten én ouders aan.’ Het was natuurlijk handig dat ik met mijn account zelf een groot bereik had. We hebben nog een aantal gesprekken gevoerd en zaten snel op één lijn. Toen ben ik het gewoon gaan proberen.

A dream come true…?

Ik heb het nooit als droom gehad. Ik werk fulltime en ineens was ik elk weekend bezig met het boek. Het was zo veel meer werk dan ik dacht. Nu het af is, krijg ik veel leuke reacties en ben ik heel trots.

Waar haal je je ideeën vandaan?

Soms zijn het opdrachten die ik al jaren in de klas gebruik. Andere ideeën ontstaan doordat ik dingen om me heen zie. Die pas ik aan als ik zie dat het leuker of makkelijker kan. In mijn boek staat bijvoorbeeld bij het thema ‘eten en drinken’ een bord spaghetti. Ik zag online een keer een boom, gemaakt van stroken papier. Ik dacht meteen: dat moet met spaghetti! Ik laat me graag inspireren. Er zijn zo veel leerkrachten die online goede ideeën delen. Het is zonde om elk jaar hetzelfde te doen in de klas! Ik hoop dat ik op mijn manier ook iets aan die community toevoeg.

Ging er ook weleens iets mis? Zijn er knutsels afgevallen?

Haha, ja, als het niet mooi genoeg is of te ingewikkeld, dan gaat het zo de prullenbak in. Als ik ermee loop te stoeien, gaat het bij kinderen ook niet lukken. Een knutsel valt ook af als er veel ingewikkelde spullen voor nodig zijn. Scholen hebben weinig budget en ouders hebben niet alles in huis. Oh, en in het boek staat een idee waarbij je bloemen onder papier legt en er dan met een hamer op slaat. Dat had het bijna niet gehaald. Het was herfst en er stonden tijdens het maken van deze knutsel geen bloemen in mijn tuin. Uiteindelijk heb ik stiekem viooltjes in de tuin van vreemden geplukt.

Wat betekent creativiteit voor jou? 

Dat je kunt maken wat je wilt. Veel leerkrachten zijn tegen het namaken van een voorbeeld. Kinderen moeten kunnen maken wat ze willen, zeggen ze. Maar om daar te komen, moet je eerst bepaalde vaardigheden leren, zoals scheuren en knippen. Daarna kun je zelf iets maken. Achter in het boek staan stappen om je eigen knutsels te verzinnen en uit te voeren. Zo leren kinderen om wat in hun hoofd zit, uit hun handen te krijgen.

Was de creatieve kant van het vak voor jou de reden om het onderwijs in te gaan?

Nee, dat was omdat ik iets wil bijdragen aan de samenleving en ik erg van kinderen houd. Maar ik geloof er wel in dat iedereen zich moet kunnen uiten. De een is goed met cijfers, de ander met letters en bij sommige kinderen ligt hun kracht in knutselen. Ik was zelf als kind altijd met creatieve dingen bezig en kon daar heel goed mijn ei in kwijt. Ik vind het nog steeds heel rustgevend.

Wat zijn je verdere ambities? Een tv-programma à la Jill?

Dat zou te gek zijn, natuurlijk. Leuk als er meer uitkomt, maar ik denk daar niet over na. Net als dit interview. Ik heb nooit bedacht dat iemand mij zou willen interviewen.
De uitgeverij is misschien geïnteresseerd in een boek voor de onder- of bovenbouw. Dan ga ik even wat minder werken. Ik zal niet snel helemaal uit het onderwijs gaan. Ik ben een geboren juf. De rest is extra.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Basisvaardigheden zijn belangrijk, maar laten we de creatieve vakken niet vergeten. Het talent van elk kind ligt op een ander vlak.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.