Jongeren moeten hun oren openen

9

Het is echt niet normaal! Hoeveel onderzoeken zijn er nu nodig? Op het net wordt er volop over gesproken: jongeren willen maar niet inzien dat luisteren naar hun mp3-speler niet goed is voor het gehoor. Onderzoek na onderzoek toont dit aan, maar toch wil de boodschap maar niet bij de jongeren binnenkomen en nemen zij dit onderwerp totaal niet serieus. Uit recent onderzoek van Ineke Vogel van het Erasmus Medisch Centrum is nogmaals gebleken dat de meerderheid van de jongeren gehoorproblemen krijgt als  zij door blijven gaan met het te hard zetten van hun mp3-speler.

 

Ineke Vogel bekeek de luistergewoonten van 1500 jongeren tussen de 12 en 19 jaar en kwam tot de conclusie dat maar liefst 4 van de 10 jongeren gehoorproblemen krijgen door te harde muziek. De meeste jongeren zetten hun mp3-speler op het maximumvolume, wat leidt tot onnodig gehoorverlies en oorsuizen. Wat opvalt is dat tegenwoordig steeds meer mensen rond hun veertigste levensjaar gehoorproblemen krijgen, terwijl dit vroeger pas begon vanaf het zestigste levensjaar (Gezondheidsnet, 2009). Dit komt omdat de huidige generatie jongeren meer risico lopen dan eerdere generaties, omdat zij vaker en langer naar muziek luisteren en de volumeknop op maximum zetten.

 

Waar ik erg van schrok is dat ondanks het besef bij jongeren dat mp3-spelers hun gehoor kunnen beschadigen, ze hier niets aan doen. Hoe kunnen ze nou zo stom zijn? Dit komt doordat jongeren wel weten wat het gevaar is van te harde muziek, maar er van uit gaan dat ze geen gevaar lopen. Het volume willen ze zeker niet zachter zetten. Bijna alle deelnemers aan het onderzoek van Vogel willen zelf beslissen hoe hard het volume staat en als er een leuk liedje voorbij komt willen ze die lekker hard horen. Waar het op neer komt is dat jongeren denken dat ze zelf geen risico lopen, omdat de schade zich langzaam opbouwt en dus niet direct merkbaar is. Ik vind deze gedachte van jongeren erg kortzichtig en onverstandig en vind dat hier echt oplossingen voor moeten komen, zodat jongeren wel degelijk de volumeknop zachter gaan zetten.

 

Veel mensen vinden dat fabrikanten moeten meewerken aan een oplossing voor dit probleem. Mp3-spelers zouden een ingebouwde decibelmeter moeten krijgen omdat de meeste jongeren niet weten wanneer hun mp3-speler te hard staat. Ten tweede zouden fabrikanten een waarschuwing op de verpakking moeten zetten voor gehoorschade. Dit zal een groot deel van het probleem kunnen oplossen maar er is meer wat moet gebeuren. Ten derde moeten ouders veel beter geïnformeerd worden over de schade die hun kinderen kunnen oplopen bij het gebruik van mp3-spelers en de gevolgen hier van. Ouders kunnen hun kinderen dan al vroegtijdig waarschuwen. Ten vierde heeft de EU op 28 september 2009 besloten dat er verplicht een begrenzer ingesteld moet worden voor alle mp3-spelers. Je krijgt dan een waarschuwing als je het geluid te hard zet. Tot slot is er erg weinig voorlichting op scholen over het luisteren naar te harde muziek. Vogel stelt voor om kinderen al op jonge leeftijd voor te lichten over de gevolgen. Zou dit laatste dan eindelijk de oplossing voor het probleem zijn!?

9 REACTIES

 1. De 4 oplossingen die genoemd worden zijn totaal zinloos. Zonder effect. Wij willen onze muziek hard, dan draaien we het hard. Wij zien geen 40ers om ons heen met gehoorapparaten. Elkaar niet kunnen verstaan, dat gebeurd iedereen wel. Het probleem is dat er gewoon geen ernstige gevolgen zijn van de harde muziek. Tja, waarom zacht zetten als het hard kan?? —– De tweede mentaliteit die ik en vele anderen hebben is het schouders ophalen. ‘Als ik er dan pas last van heb, is dat toch dan pas een probleem?’ We zien dan wel wat er gebeurd. Dit is een mentaliteit die de laatste tijd een trend is. Huiswerk niet maken, de gevolgen komen later wel. Niet leren? Slecht cijfer? we zien het wel. Is deze manier van denken per definitie slecht? Nee, absoluut niet. Jongeren (wij dus) begrijpen dat we later verantwoordelijkheid moeten dragen voor de dingen die wij doen. We staan stil bij de keuzes die we maken en denken: ‘Hee, maak je geen zorgen, tegen die tijd kijken we wel hoe we het aan gaan pakken, ik ben bereid in te staan voor wat ik doe en weet dat (als) het fout gaat ik er voor in ga staan.’

 2. Dat die maatregelen “totaal zinloos” zijn ben ik niet met Robert eens. Maar wel zullen ze net als de waarschuwingen tegen roken en drinken een deel van de doelgroep niet bereiken. Voor een deel van de doelgroep zijn de maatregelen dus zinloos. Hoe groot dat deel is? Geen idee. Dus, als we als maatschappij gehoorschade door MP3 en IPOD willen uitsluiten, is er maar één werkende oplossing: zorgen dat die dingen nooit boven de 80 dB uit kunnen komen.
  Overigens geldt voor niemand, rokers, drinkers of hardemuziekluisteraars, dat ze zelf instaan voor de gevolgen. We hebben door ons allen gedragen sociale- en ziektekostenverzekeringen om op te draaien voor die gevolgen. En geen enkele roker, drinker of hardemuziekluisteraar tekent op voorhand een contractje dat hij/zij daarop, indien de nadelige gevolgen optreden, geen beroep zal doen.

 3. @Robert – Ik begrijp wat je zegt (en ik ben zelf ook nog niet bejaard). Maar waar je als jongere wat minder bij stil staat en als je wat meer verantwoordelijkheid krijgt (een kind, hypotheek, auto etc.) meer over gaat nadenken is dit:
  wie betaalt dat dan?

  Als jij 40 bent en een hoorapparaatje hebt. Betaal je dat helemaal zelf? Of wil je toch dat de verzekering dat betaalt?

  Want in dat laatste geval, betaal IK (geen roker, altijd mijn muziek stil genoeg etc.) mee aan jouw hoorapparaatje! En dat vinden wij oudere mensen steeds belangrijker worden.

  Dat geld, nu aan jou gegeven via mijn ziektekostenpremie, besteed ik liever aan de studie van mijn kind. Ofzo.

 4. @Marianne – Het probleem is dat ik misschien 2 of drie mensen van 40 met een gehoorapparatje heb gezien. Dus geen angst voor mij en de rest. Het probleem is, we zien geen duidelijke gevolgen.

 5. Op de uitspraak van Robert: ‘wij zien geen 40ers om ons heen met gehoorapparaten’, wil reageren met de opmerking dat gehoorapparaten tegenwoordig zo verfijnd gemaakt kunnen worden dat ze in het oor zitten en voor de buitenwereld niet zichtbaar zijn. Als buitenstaander kwam ik tot deze ontdekking tijdens een gesprek met een 38 jarige kennis die zei: ‘oh even mijn batterijen verwisselen’. Waarom de communicatie tussen ons soms moeizaam verliep, werd me toen ook meteen duidelijk.

 6. Tegen de tijd dat jongeren van vandaag 40 zijn wordt gehoorschade door te harde muziek gewoon niet meer vergoed. Net als gezondheidsgproblemen door overgewicht en roken. Maar zoals we lezen: dat zien ze dan wel weer!

 7. Ik vind dat er goede oplossingen aangedragen worden in dit artikel.

  Wat de vraag betreft ‘hoe jongeren zo stom kunnen zijn’:

  ik denk dat jongeren van alle generaties in veel culturen door een fase gaan waarbij ze denken dat ze onoverwinnelijk zijn. En veel mensen blijven daar trouwens ook in hangen. De meeste rokers denken toch ook dat ze nooit kanker of hart- en vaatziekten zullen krijgen?
  Deze attitude maakt denk ik onderdeel uit van de menselijke natuur.

  Goede voorlichting blijkt echter wel te helpen – mensen roken veel minder dan vroeger. Daarom denk ik dat de oplossingen die aangeboden worden het proberen waard zijn.

 8. Als ouder en als docent is het bekend dat pubers problemen hebben met doelen en verwachtingen die in de toekomst liggen. Plannen, gezondheidsaspecten, impulsief gedrag, uitstelgedrag, risico gedrag, allemaal zaken die niet goed lopen of nadelig zijn voor de persoon in kwestie. we kennen dit allemaal en dit was vroeger net zo zeer een kwestie als nu.
  Nu weten we echter dank zij onderzoek dat de hersenen van tieners zodanig aan het ontwikkelen zijn dat jongeren prima rationeel kunnen beredeneren wat goed en slecht is voor hun of voor anderen. Voor de korte en de lange termijn. Maar daar nog niet naar handelen omdat het gedeelte van de hersenen dat zich met langere termijn zken bezig houdt nog niet zo ver ontwikkled is. Het belonings gedeelte daarentegen is al veel sterker ontwikkled. Dus de kik van een bepaalde actie of van bepaald gedrag is veel sterker van invloed dan dat kleine piepje op de achtergrond dat zegt; zou je dat nu wel doen!?
  Dat wil wat mij betreft niet zeggen dat jongeren geen verantwoordelijkheid meer hebben. Hun hersenen zijn er nog niet aan toe dus laat ze maar gaan, maar het verklaart wel hun gedrag. Volwassenen en in het verlengde daarvan ouders, docenten, de overheid en producenten moeten hier wel duidelijk grenzen (en begrenzingen) aangeven.
  Zoals de overheid heeft aangegeven dat twee glzen bier de grens is voor het besturen van een auto, zo zou de overheid ook moeten aangeven dat mp3’s endergelijke een bovengrens moeten hebben die geen gehoorschade kan veroorzaken. Simpel en doeltreffend. Al begrijp ik dat dit op een grote schaal besloten en uitgevoerd moet worden om effectief te zijn.

 9. Goh, ik dacht dat volwassenen toch wat beter konden redeneren. Want ‘roken is ook slecht en daar zijn op grote schaal mensen wel mee gestopt’ is toch echt een slecht argument. Muziek luisteren en roken zijn twee dingen die slechts op bepaalde gebieden gelijkenis hebben. — Verder het gezeur om ziektekosten en alles is ook niet al te best. Premies gaan omhoog en wie voor wat betaald blijkt pas op het moment. Want tegen de tijd dat wij onze gehooraparaten uitgekeerd krijgen van jullie gedragen ziektekosten, werken wij ons uit de mouwen om jullie van aow en vut te voorzien. Als gehoorapparaten toch niet voor het blote oog zichtbaat zijn, waar maakt zich men dan druk om? – Zucht- jullie missen de mentaliteit totaal. Wij willen gewoon lekker hard muziek luisteren, en niks kan ons daarbij in de weg staan. Ik zie de business in illegale oordopjes en onbegrensde mp3 spelers al voor me. Ik zie dan toch liever de economie inzakken door een bank die falliet gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER