Home » Jezelf een peptalk geven doe je zo

Jezelf een peptalk geven doe je zo

Zakt de moed jou ook weleens in de schoenen? Of er nu iets op je werk speelt of dat het privé even wat minder gaat, bij iedereen is de motivatie zo af en toe ver te zoeken. Wat je daaraan doet? Jezelf een peptalk geven natuurlijk. Met deze tips zet jij je schouders er binnen de korte keren weer onder.

1. Haal diep adem

Een open deur, maar zo waar: even diep ademhalen is het halve werk. Als het je lukt om je ademhaling onder controle te houden, word je alleen daar al een stuk relaxter van. En het mooie is: je kunt dit altijd en overal toepassen. In de klas, tijdens een moeilijk gesprek, als je alleen bent en het je allemaal even te veel wordt. Gebruik je ademhaling – diep in, diep uit – om je gedachten op een rijtje te zetten.

2. Zoek afleiding

Maakte een collega een vervelende opmerking tegen je en lukt het je niet om het los te laten? Of kun je niet stoppen met malen over dat ene project wat maar niet van de grond lijkt te komen? Ga op zoek naar afleiding en focus je daar op. Of het nu een eind hardlopen is of nadenken over wat je allemaal in je vrije weekend gaat doen; gun jezelf genoeg tijd voor andere dingen, je zorgen verdwijnen dan vanzelf wat meer naar de achtergrond. Ben je juist te snel afgeleid? Lees dan dit artikel over de pomodoro techniek.

3. Kom uit de put

Als je niet lekker in je vel zit, kan het moeilijk zijn om dit bespreekbaar te maken. En dat terwijl een goed gesprek met een collega of goede vriend van onschatbare waarde kan zijn om jezelf uit de put te trekken. Vind je dit moeilijk? Probeer het dan eens met pen en papier. Schrijf op waarom je zo baalt en wel een peptalk kunt gebruiken. Maak vervolgens een opsomming van de nummers 1 tot en met 10 en zet bij 10 hoe je je graag wilt voelen. Zet daarna stapsgewijs – hoe klein de stapjes ook lijken – uiteen wat je kunt doen om daar te komen. Voilà, je hebt nu een concrete to do lijst om weer een lach op je eigen gezicht te toveren. Je kunt het!

Meer lezen

Bekijk ook eens deze artikelen:

Hoe praat jij jezelf er weer bovenop als het even iets minder gaat? Deel je tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.