Home » Snel afgeleid? Gebruik de pomodorotechniek

Snel afgeleid? Gebruik de pomodorotechniek

Of je nu leerling bent of docent: soms moet je in korte tijd bergen werk verzetten. Hoef je niet te leren voor de examens, dan moet je ze wel nakijken. En omdat we allemaal menselijk zijn, is het soms lastig om continu je volledige aandacht erbij te houden. Is dit voor jou herkenbaar? Dan is de pomodorotechniek ook echt iets voor jou.

De pomodorotechniek is een systematische aanpak die je kunt hanteren om je doelen op een snelle en efficiënte manier te bereiken. Je werkt steeds 25 minuten aan een afgebakende taak, waarna je steeds een korte pauze van drie minuten neemt. Je loopt even een rondje door de school, zet een kop thee of brengt een bezoek aan het toilet. Daarna ga je weer verder met het volgende blok. Na de vierde keer ben je toe aan een langere pauze van vijftien minuten tot een half uur. Probeer het maar eens: je kunt er de kookwekker (de naam is afkomstig van de rode wekker in de vorm van een tomaat) op gelijk zetten dat je meer gedaan krijgt dan normaal.

Maak een to do-lijst

Maak voor je eraan begint een to do-lijst en orden je taken van belangrijk naar minder belangrijk. Of kies ervoor om te beginnen met de moeilijkste taken, waarna je eindigt met de wat simpelere klusjes. Waar het om gaat is dat je te werk gaat op een manier die bij jou past, dus experimenteer en probeer vooral wat voor jou werkt. Het hoeft niet in één keer meteen helemaal goed te gaan.

Van kookwekker tot app

Je kunt natuurlijk een echte kookwekker aanschaffen, maar de kans is groot dat je binnen vijf minuten gek wordt van dat irritante getik. Gelukkig zijn er voldoende digitale alternatieven voorhanden. De web-app TomatoTimer bijvoorbeeld, waarbij je in een oogopslag ziet wat precies de bedoeling is. Easy does it. Liever een app op je telefoon? De app Be Focused fungeert niet alleen als timer, maar is ook geschikt om to do-lijsten te maken en houdt je vooruitgang nauwgezet bij. Zo kun je na verloop van tijd ook nog eens evalueren hoe het werken met deze techniek je vergaat.

Waar je ook voor kiest, ga er vandaag nog mee aan de slag en doorloop de volgende vijf basisstappen:

1. Definieer de taken waar je die dag aan wilt werken
2. Stel de timer 4 x 4 minuten in
3. Begin aan de taak en werk door tot de timer gaat
4. Neem een korte pauze van 3 minuten
5. Herhaal en neem na vier blokken een langere pauze (15 tot 30 minuten)

Lees ook:

Maak jij weleens gebruik van de pomodorotechniek? Of heb je een andere tip die je graag met ons wilt delen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.