Home » Huiswerk en afleiding: te voorkomen?

Huiswerk en afleiding: te voorkomen?

‘Concentratie is de superkracht van de 21e eeuw’, aldus Cal Newport, docent aan de universiteit van Georgetown en onderzoeker naar ‘diep werken’. Uit zijn laatste onderzoek blijkt dat maar weinig mensen (digitale) afleidingen kunnen weerstaan. Wanneer je ertoe in staat bent volledig in concentratie te werken, heb je een enorme voorsprong op je medescholieren.       

Dat de afleidingen tijdens het leren steeds toenemen, is voor ouders met tieners duidelijk. De mobiele telefoon is inmiddels bijna vergroeid met de rest van hun lichaam. Zelfs tijdens het leren wordt de telefoon niet weggelegd, zo blijkt uit het onderzoek Monitor; Jeugd en Media 2017 (Kennisnet, 2017). Dit onderzoek stelde dat bijna 60 procent van de tien tot achttienjarigen gelijktijdig met het maken van hun huiswerk diverse sociale media gebruikt. Op deze manier verlies je constant je concentratie. Nadat je een berichtje hebt gekregen, duurt het minimaal zeven minuten voordat de volledige concentratie weer terug is.

Mobiel en huiswerk

Dat kinderen van nu beter kunnen multitasken is een illusie, zegt Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Tal van onderzoeken tonen aan dat het voor de mens onmogelijk is twee taken tegelijkertijd uit te voeren, zonder verlies van snelheid en kwaliteit. Zo blijkt uit onderzoek van Kirschner dat studenten die tijdens het leren een Facebook-bericht ontvingen, bijna twee keer zoveel tijd nodig hadden om een tekst te leren. Studenten die zich tijdens het leren door sociale media lieten storen, scoorden op toetsen zelfs 1 tot 1,5 punt lager dan hun collega-studenten (Kirschner, 2012).

Huiswerkondersteuning

Hierom worden leerlingen tegenwoordig massaal naar huiswerkklassen en bijles gestuurd. Dit jaar is er meer dan 160 miljoen euro uitgegeven aan buitenschoolse ondersteuning; zo’n zes keer meer dan vijftien jaar geleden. Hiermee lijkt gezien de eerdergenoemde onderzoeken een directe link te kunnen worden gelegd met de opkomst van internet en mobiele telefoons.

Bij reguliere huiswerkklassen word je als scholier geholpen met plannen en worden al je vragen beantwoord. De succesfactor van deze klassen is niet de ondersteuning, maar de druk die je voelt om aan de slag te gaan en je telefoon er niet constant bij te pakken. Doordat de hersenen voor het zestiende levensjaar nog niet volledig zijn ontwikkeld om zelfstandig te werken, zorgt dit soort druk ervoor dat je in ieder geval wordt gestimuleerd zelf aan de slag te gaan. (Jolles, 2017)

Effectieve tijdsplanning

Belangrijk is dat scholieren tijdens het huiswerk maken houvast hebben en enige sturing krijgen, bijvoorbeeld door een effectieve tijdsplanning. Studies hebben aangetoond dat de maximale concentratieboog tijdens huiswerk maken tussen de 20 en 45 minuten ligt. Wanneer je langer bezig bent, verlaagt dit de efficiëntie. Francesco Cirillo heeft hierbij een techniek bedacht die het meeste uit leren haalt, de zogeheten Pomodoro-techniek. Deze techniek, gekoppeld met to-do lijstjes, is de basis van de ‘Toupr-methode’.

Toupr in het kort

Toupr creëert een persoonlijke huiswerkklas in een vertrouwde omgeving, namelijk bij de scholier thuis. De Toupr-student (Hogeschool of Universiteit) steunt en inspireert de middelbare scholier om zelfstandig aan de slag te gaan. Tevens let deze op of er niet constant afleidingen, zoals een mobiele telefoon, zijn. Zij aan zij maken scholier en student hun eigen huiswerk. Toupr helpt hiermee middelbare scholieren om altijd geconcentreerd huiswerk te kunnen maken.

Maken jouw leerlingen bij het maken van hun huiswerk gebruik van bepaalde (digitale) tools? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.