Home » Inspiratie: zet je talenten en kwaliteiten in

Inspiratie: zet je talenten en kwaliteiten in

Word jij ook weleens gek van die volle agenda en lange takenlijst? In de serie Elke dag met plezier aan het werk geeft onderwijskundige Marijke Willems in drie blogs inspiratie en tips om de werkdruk het hoofd te bieden. In dit eerste artikel laat Marijke zien hoe je op een eenvoudige manier je werkplezier verhoogt.

Marijke Willems studeerde onderwijskunde en naast de didactiek trok het werken en leren in organisaties haar aandacht. Met haar eigen bedrijf Bezield en Betrokken werken helpt ze leraren om met rust, aandacht en plezier voor de klas te staan.

Plezier in je werk hebben, wie wil dat nou niet? Fluitend naar je werk fietsen. Vrolijk, stevig en opgeruimd rondlopen. Je competent voelen om welke onverwachte situatie dan ook het hoofd te bieden. We hebben allemaal periodes dat we met meer of wat minder plezier naar ons werk gaan. Dat is inherent aan het leven, aan hoe jij zelf in je vel zit en aan veranderende omstandigheden om je heen.

Gebrek aan werkplezier

Het wordt pas problematisch als je al langere tijd met minder of weinig plezier naar je werk gaat. Door een langdurig gebrek aan werkplezier heb je onvoldoende reserves om de uitdagingen en eisen van je werk op te kunnen vangen. Je gaat meer op de automatische piloot werken, bouwt een muurtje op, laat dingen minder binnenkomen. Ook kun je gaan compenseren door te veel te eten, te mopperen, teveel op sociale media rond te hangen, te laat naar bed te gaan, enzovoorts. Je voedt jezelf niet meer op de juiste manier en het wordt steeds moeilijker om deze cirkel te doorbreken.

Zet je talenten en kwaliteiten in

Hoe meer werkplezier jij ervaart, hoe meer jouw veerkracht en draagkracht worden versterkt. Je bent beter bestand tegen werkdruk en je kunt gemakkelijker omgaan met lastige situaties. Gelukkig kun je je werkplezier positief beïnvloeden, juist ook als het even niet zo lekker gaat. Een van de manieren om je werkplezier en je gevoel van geluk te verhogen, is door je talenten en kernkwaliteiten expliciet in te zetten. Uit onderzoek blijkt dat het inzetten van je talenten en kernkwaliteiten leidt tot gevoel van autonomie, competentie, van verbonden zijn, het ervaren van bezieling en zelfactualisatie.

Gevoel van geluk verhogen

Psycholoog Martin Seligman deed eens een experiment waarbij hij een groep mensen in tweeën deelde. De ene groep zette drie keer per dag bewust hun kernkwaliteit in en de andere groep deed drie keer per dag iets anders. Wat bleek? Het gevoel van geluk steeg enorm in de groep die drie keer per dag bewust hun kernkwaliteit inzette.

De tip voor morgen

Neem deze maand eens een moment de tijd voor reflectie en stel jezelf deze vragen:

  • Waar werd ik helemaal blij van? En wat was mijn eigen bijdrage daaraan?
  • Wanneer ging ik helemaal op in wat ik aan het doen was?
  • Waarbij voelde ik me als een vis in het water?

De antwoorden op deze vragen zijn jouw talenten en kwaliteiten. Neem ze mee het nieuwe jaar in en vind momenten om ze vaker in te zetten. Ervaar maar eens wat dat met jou en je gevoel van werkplezier doet!

Hoe zorg jij ervoor dat je plezier in je werk houdt? Laat een reactie achter via onderstaand formulier.

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.