Specials Onderwijstips Een goed begin: inspirerende podcasts

Een goed begin: inspirerende podcasts
E

De redactie van Onderwijs van Morgen publiceert deze zomer iedere week een nieuw artikel in de rubriek ‘Een goed begin’. Hierin vindt u tips en suggesties waarmee u goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar begint. En natuurlijk boordevol inspiratie, want in dit artikel zetten we onze vijf favoriete podcasts over onderwijs op een rij.

1. De Correspondent

Om de zoveel tijd verschijnt op De Correspondent een podcast die verder gaat dan de waan van de dag. Meestal niet over onderwijs, maar soms wel. Zo sprak Lex Bohlmeijer – correspondent Goede Gesprekken – in 2014 met Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart. Alleen al de intro prikkelt genoeg om een koptelefoon op te zetten en er eens lekker voor te gaan zitten: ‘Meester Bart is misschien wel de beroemdste docent Engels van Nederland. Bart Ongering (32), zoals hij voluit heet, geeft les op een middelbare school in Amsterdam-Zuidoost en verzamelt daar de mooiste uitspraken van leerlingen, waar hij een column over schrijft in Sp!ts. Een gesprek met een docent voor wie lesgeven voor 30 procent gaat om het vak en voor de rest om diepgaand menselijk contact.’ U beluistert de podcast via DeCorrespondent.nl.

2. Kennisnet podcasts

Ook Kennisnet maakt podcasts over actuele onderwerpen met betrekking tot het onderwijs: in Nederland én daarbuiten. Zo deed de organisatie in 2015 middels een podcast uitgebreid verslag van alle digitale trend en ontwikkelingen die voorbijkwamen op SXSWedu (Austin, Texas). En geloof ons: het beluisteren van deze podcasts levert een enorme dosis inspiratie op. Helaas staan de podcasts van Kennisnet niet bij elkaar op één webpagina, dus het is even zoeken geblazen via de zoekfunctie. Al hebben we dat natuurlijk al voor u gedaan. Veel luisterplezier!

3. Talks With Teachers

Brian Sztabnik is niet alleen docent Engels, blogger en communityleider bij Edutopia. Ook host hij de Engelstalige blog en gelijknamige podcast Talks With Teachers. Dit is een community – van docenten, voor docenten – vol (nieuwe) ideeën voor beter onderwijs. Het leuke aan de podcasts van Sztabnik is dat hij zich het afgelopen schooljaar concentreerde op bloggende docenten. Daarmee vergrootte deze drukke docent niet alleen zijn eigen schare fans, maar ook die van zijn gasten. Op deze pagina (onder het formulier) vindt u een lijst met alle inspirerende podcasts. De teller staat inmiddels op 80, dus dat betekent heel wat uurtjes luistervoer.

4. Onderwijsvragen

Waarom hebben we klaslokalen, lesmethodes, centrale examens, lange zomervakanties en lessen van 50 minuten? Op de themapagina van Operation Education vindt u podcasts waarin Claire Boonsta zich hardop afvraagt waarom bepaalde dingen in het onderwijs zo vanzelfsprekend (lijken te) zijn. Inmiddels staat er drie podcasts online. De eerste gaat over de vraag waarom we zo’n lange zomervakantie hebben, de tweede over het hoe en waarom van het centraal examen en in de derde podcast vraagt Boonstra zich af waarom er klaslokalen zijn. Onderhoudend luistervoer! Surf gauw naar de themapagina op Operation.education.

5. The Edupreneur

In voorgaande jaren schreven we op Onderwijs van Morgen geregeld over teacherpreneurs: docenten die voor de klas staan en de rest van hun tijd besteden aan het verspreiden van best practices, innovatieve ideeën of het opzetten van hun eigen onderwijs-start-up. Benieuwd geworden? Lees dan onze persoonlijke en soms diepgaande interviews met teacherpreneurs Ragna Woodall, Bart Hoogendijk, Eugenie Zwanenburg en Frank Bosma. Klaar met lezen maar nog niet met het onderwerp? Surf dan verder naar The Edupreneur en klik in het menu op ‘listen’. Op deze pagina vindt u ruim 60 (Engelstalige) podcasts over docenten die naast hun baan op een andere manier ondernemen in het onderwijs. Tips, trucs, ups, downs en niet te vergeten hilarische anekdotes… Alles komt aan bod in deze gesprekken.

Luistert u weleens naar podcasts over onderwijs? Wat zijn uw favoriete kanalen? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Schoolleider: geef ruimte en vertrouw op je leraren

Schoolleiders Berenike Vossebeld, Angèl Chen, Mirjam van Ree en Manja Lubberhuizen deden allemaal om een andere reden mee met het onderzoek van Klassewerkplek. Hun...

Zo sluit je het schooljaar goed af

De zomervakantie staat voor de deur en daarmee komt er een einde aan het schooljaar. De meeste leerlingen én docenten kunnen niet wachten om...