Home » Favoriete educatieve apps: feedback

Favoriete educatieve apps: feedback

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie apps die u kunt gebruiken om feedback te genereren: zowel binnen als buiten de muren van het klaslokaal. Vult u de lijst verder aan met uw favorieten?

Poll Everywhere
Met Poll Everywhere kunt u leerlingen in real-time om klassikale feedback vragen. Met de app kunt u verschillende polls creëren: multiple choice, open vragen, waar of niet waar, aanklikbare afbeeldingen en zelfs formules… Genoeg opties om de vraag zo optimaal mogelijk te stellen. Leerlingen kunnen een antwoord versturen met hun smartphone, via Twitter of via het internet. De antwoorden worden in real-time weergegeven: op het smartboard, op een eigen device of binnen een PowerPoint-presentatie. Een prima tool dus om tussentijds te checken wat leerlingen vinden en of ze de lesstof dus dusver begrijpen. Via de website kunt u zich inschrijven en de app downloaden.

TodaysMeet
Met de webapplicatie TodaysMeet is het mogelijk om digitale klaslokalen te openen waar leerlingen met u als docent, maar ook met elkaar kunnen communiceren, discussiëren en samenwerken. Nadat u een naam en de ‘openingsduur’ van het digitale lokaal heeft gekozen, opent u een room. U kunt er één per klas openen voor het hele schooljaar, maar misschien vindt u het wel prettiger om iedere week in een nieuwe room te werken. Naast alle online communicatiemogelijkheden kunt u als docent ook topics bovenaan de pagina plaatsen. Daarin kunt u vragen stellen of leerlingen sturen in het online gesprek dat ze voeren. Alle activiteiten die binnen de room plaatsvinden zijn na afloop te downloaden als transcript. TodaysMeet is speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Wilt u daar meer over weten? Bezoek dan de website.

The Answer Pad
The Answer Pad is eigenlijk niets meer dan een responssysteem waarin u kunt toetsen en de uitkomsten van toetsing- en quizelementen kunt opslaan. Omdat het een webapplicatie is, kun je er op ieder device mee werken. Dat sluit aan bij het BYOD-beleid dat veel scholen hanteren, maar ook bij het feit dat leerlingen sowieso al beschikken over verschillende devices. Leerlingen kunnen zichzelf aanmelden, maar als docent kunt u dat ook handmatig of via het bestaande rooster doen. Leerlingen krijgen na hun toets of quiz onmiddellijke feedback en als docent beschikt u over een dashboard waarmee u de vooruitgang van leerlingen kunt volgen. Bekijk de website voor meer informatie.

Socrative
We hebben Socrative al eerder besproken, maar in dit lijstje mag de app zeker niet ontbreken. Met Socrative – online en als app beschikbaar – stelt u leerlingen in een handomdraai verschillende soorten vragen. U kunt kiezen uit multiple choice, goed/fout, korte open vragen en zelf samengestelde quizzen. Leerlingen kunnen de vragen beantwoorden met hun smartphone, laptop of tablet. De antwoorden verschijnen vervolgens live-rated op het device van de docent – via de computer op het smartboard bijvoorbeeld. Het competitie-element – bovenaan willen staan bij de rating – zorgt ervoor dat de leerlingen willen winnen. Ze weten wat ze daarvoor moeten doen: opletten en gewoon goed leren.

Gebruikt u een app die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

4 reacties op “Favoriete educatieve apps: feedback”

  1. […] Formatieve toetsen en feedback zorgen voor beter zicht op wat leerlingen nodig hebben om goed te kunnen leren. Voor jou als leraar, maar vooral ook voor henzelf. Er zijn heel wat apps en tools die je hierbij ter ondersteuning kunt inzetten. Formative en Kahoot ken je vast al, maar heb je ook al weleens gehoord van de app Plickers? Hiermee betrek je leerling actief en klassikaal bij polls, meerkeuzevragen en goed/foutvragen. En het prettige is: jij bent als leraar de enige die de app hoeft te downloaden. Leerlingen houden kaarten met symbolen, letters of nummers erop omhoog om antwoord te geven. Jij ‘scant’ het klaslokaal met de Plickers-app en haalt zo de antwoorden op. Lees gauw verder over onze favoriete apps voor formatieve toetsing en feedback. […]

  2. Helaas is Todaysmeet niet meer, jammer, want ik gebruikte dit veel in mijn lessen, brainstormen, open vragen….

  3. Helaas is Todaysmeet niet meer, jammer, want ik gebruikte dit veel in mijn lessen, brainstormen, open vragen….

  4. Helaas is Todaysmeet niet meer, jammer, want ik gebruikte dit veel in mijn lessen, brainstormen, open vragen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.