Home » Blended learning: adaptief onderwijs in een handomdraai

Blended learning: adaptief onderwijs in een handomdraai

Waar de ene school razend enthousiast volledig overgaat op digitaal, houdt de andere het liever bij de lesboeken en de vertrouwde methode. Niks mis mee, maar de kracht van goed onderwijs zit ‘m juist in de combinatie van on- en offline leren. Oftewel: blended learning. Zo draagt het bij aan adaptief onderwijs.

Misschien wel het grootste voordeel van werken in een online leeromgeving, is dat iedere stap die een leerling zet wordt geregistreerd. Zo houden adaptieve trainers nauwgezet bij hoeveel tijd leerlingen aan iedere opdracht besteden. Deze data worden gecombineerd met de resultaten van (oefen) toetsen. Op basis van die intelligente informatie, bepaal jij als docent welke aanpak het beste werkt bij iedere individuele leerling. Deze adaptieve trainers vind je in de online leeromgeving van MAX.

Video: adaptief onderwijs in een handomdraai

Oudergesprekken zijn niet voor iedere docent het leukste onderdeel van zijn werk. Tijdens de gesprekken met de ouders merk je vaak dat zij een bepaald toekomstperspectief zien voor hun zoon of dochter. Misschien een toekomst waarbij bètavakken belangrijk zijn, terwijl zoonlief juist een talenknobbel heeft. Met de inzichten die je uit een online leeromgeving kan halen kun je een gesprek eenvoudig richting geven. In een videoserie van Malmberg zijn veel herkenbare situaties op een ludieke manier neergezet. Ben jij zo relaxt als Jack voor deze gesprekken of ervaar je druk van Tilly?

Onderwijs op maat

De een moet nog flink aan de bak, want hij haalt een onvoldoende en heeft ook niet genoeg gedaan. De ander heeft hard gewerkt, haalt voldoendes en kun je terecht een compliment geven. De leerling die een voldoende haalt zonder er veel voor te hoeven doen, geef je juist weer wat meer uitdagend werk. Zo krijgt elke leerling wat voor hem of haar nodig is. Dat verhoogt niet alleen de resultaten, maar ook de motivatie. En nog een bijkomend voordeel: deze inzichten zijn een goed startpunt voor oudergesprekken.

Op 28 maart gaf Michel van Ast een webinar waarin hij concrete tips en voorbeelden geeft om ict op een effectieve en actieve manier in te zetten. Je kunt het webinar nu online terugkijken.

Meer weten?

Bekijk dan onze special over blended learning. Hier vind je praktische tips, gratis whitepaper en veel interessante artikelen. Ben je benieuwd welke voordelen de MAX-methodes van Malmberg je kunnen bieden? Lees dan hier verder.

Eerder verschenen video’s in deze serie:

Werk jij blended? Wij benieuwd wat het voor jouw studenten of leerlingen oplevert, deel je tips via onderstaand formulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.