Home » Betalen via Hyves, ook voor minderjarigen toegankelijk

Betalen via Hyves, ook voor minderjarigen toegankelijk

Via Hyves kreeg ik vorige week een informatief bericht in mijn inbox over het nieuwe systeem ‘Hyves afrekenen’ waarmee betalingen naar andere leden kunnen worden gedaan. Hyves is hiermee het eerste grote social network dat een dergelijke mogelijkheid aanbiedt.

 

 

Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met de Rabobank en werkt voor klanten van alle banken. Wie een Hyvespagina heeft, kan zijn of haar account koppelen aan zijn bankrekening waarna het geld binnen twee muisklikken kan worden overgemaakt naar een andere hyver.

 

Uit onderzoek van Hyves blijkt dat 82% van de Nederlanders nog geld tegoed heeft van vrienden, wat in totaal neerkomt op 1 miljard euro. Hyvers hebben gemiddeld 62 euro voorgeschoten aan vrienden. ‘Het duurt lang voordat je vrienden weer ziet, of beide partijen vergeten de lening’, stelt Raymon Spanjar, medeoprichter van ‘Hyves afrekenen’. Het grote voordeel volgens Spanjar is dat gebruikers van het netwerk niet eerst hoeven in te loggen op de site van hun bank. De betaling moet alleen worden bevestigd met een sms-code. De betaling is net zo gemakkelijk als het plaatsen van een bericht, aldus Spanjar. Té hoge schulden moet je op een andere manier oplossen, het maximale bedrag dat je kunt betalen is 150 euro.

 

Maar hoe werkt het dan precies? Je kunt klikken op ‘Reken af met voornaam’ op het profiel van de vriend die je nog geld schuldig bent, of klik op ‘Afrekenen’ in ‘mijn menu’ bovenin je scherm. Als er geld op je Hyves-account staat, heb je in 2 klikken betaald. Als je ‘automatisch aanvullen’ aanvinkt kun je zelfs zonder tegoed betalen. Het bedrag wordt automatisch van je bankrekening afgeschreven. Hier zit een limiet aan van 50 euro per dag en 150 euro per maand. Elke betaling wordt geverifieerd per sms. Je 06-nummer is alleen te wijzigen na het invoeren van een bevestigingscode die naar je oude 06-nummer gesmst wordt. Je Hyves-tegoed kan je weer terugstorten op je bankrekening. Via ‘Reken af met’ kan je iemand ook vragen om een bedrag wat je nog van die persoon krijgt.

 

Veel positieve reacties op verschillende blogs zijn dat het gratis, makkelijk en snel is. Ook vinden bloggers dit veiliger dan je portemonnee laten rondslingeren. Men vindt het een leuk initiatief en er wordt al gesproken over een ware revolutie.

 

Naast positieve reacties kwam ik ook veel negatieve reacties tegen op verschillende blogs. Er wordt veelvuldig getwijfeld aan de veiligheid van het systeem. Bloggers schrijven dat zij liever hun transacties via de bank doen dan via een platform. Maar de negatieve reacties gaan vooral over de minimumleeftijd van 12 jaar. Er zitten erg veel minderjarigen op Hyves die allemaal ‘snel en makkelijk’ van dit systeem gebruik kunnen gaan maken. Als iemand zich wil aanmelden voor ‘Hyves afrekenen’ moet hij of zij de algemene voorwaarden accepteren. Deze luidt: ‘Ik accepteer de algemene voorwaarden van MiniTix. Ik ben 18 jaar of ouder, of heb toestemming van mijn ouders/verzorgers als ik tussen de 12 en 18 ben.’ Ze houden dus wel rekening met minderjarigen maar erg minimaal. Met het enorme aantal mensen dat tegenwoordig in de schulden zit vraag ik mij af of dit goed is voor de ontwikkeling van jongeren. Het wordt nu wel erg makkelijk om als minderjarige geld over te maken. Kunnen de jongeren van nu wel omgaan met een systeem als dit, in een wereld waar we nu in leven?!

 

Hyves wil overigens binnen een paar weken ook betalingen naar externe websites mogelijk maken. Het bedrijf bereidt onder meer een samenwerking voor met MyOrder, een betaalsysteem waar een derde van alle Nederlandse horecagelegenheden al mee werkt. In dat geval kunnen hyvers via hun account afrekenen bij onder meer NY Pizza en een groot aantal cafés. Het netwerk wil dit systeem eind april testen.

 

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.