5 creatieve tips om de tafels te oefenen

1

1 x 5= 5, 2 x 5 = 10, 3 x 5 = 15 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes staat je waarschijnlijk nog helder voor de geest. Gelukkig zijn er ook heel wat creatievere manieren om de tafels van buiten te leren. We zetten er 1 x 5 voor je op een rij!

1. Potje tafelbingo

Weleens gehoord van tafelbingo? Deze versie van het populaire spel is minder geschikt voor het plaatselijke buurthuis, maar des te geschikter voor de kids in de klas. Nicole, de eigenaar naar Moodkids.nl, schreef een artikel over spelenderwijs tafels leren en ontwikkelde zelfs een gratis te downloaden printable die je ervoor kunt gebruiken. Hoe je bingo speelt én tafels leert lees je in het artikel op Moodkids.

2. Los met LEGO

Meer spelenderwijs dat dit wordt het niet: de tafels uit je hoofd leren door met LEGO te spelen, wat willen kinderen nou nog meer? In dit Engelstalige artikel lees je alles over het leren en werken met een verdubbelingstoren of de multiplication tower, zoals hij in het artikel wordt genoemd. Heb je niet zo’n grote lading LEGO beschikbaar? Je kunt dit idee ook uitvoeren met kraaltjes.

3. Zing mee

‘Hey! Het is een makkie, leer ze uit je dakkie! De tafels 1 tot 10, je zult het zelf wel zien!’ Nee, we hebben ons bij OVM geen andere tone of voice aangemeten, het is de tekst van het tafellied: een uptempo nummer om met alle leerlingen de tafels door het klaslokaal te blèren. Je vindt het lied op YouTube.

4. 22 tips van Juf Linda

Linda Willemsen, de bloggende leerkracht achter klasvanjuflinda.nl, zette maar liefst 22 leuke tips op een rij om de tafels te leren. Je kunt de pdf hier downloaden, maar we geven je in dit artikel vast één tipje van de sluier: ‘Laat de kinderen een beeldtekening van een tafel maken. Bijvoorbeeld met de tafel van 8 kan je een spin tekenen met daarachter het cijfer 8. Daaronder teken je twee spinnen en daarachter zet je het cijfer 16. Daaronder teken je drie spinnen en daarachter zet je 24 en ga zo maar door.’

5. Springend rekenen!

Beweging werkt bevorderend bij de ontwikkeling van taal- en rekenvaardigheden. Reden te meer om niet zittend, maar springend les te geven! Op Onderwijsmaakjesamen.nl vind je het lesidee ‘Bewegen op keersommen’. Je hebt er verder helemaal geen attributen voor nodig en het lesidee is geschikt voor groep 3 tot en met groep 8.

Op welke creatieve manier oefen jij met de kinderen in de klas de tafels? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here