Home » World Skills Netherlands: uitdagen, inspireren, motiveren

World Skills Netherlands: uitdagen, inspireren, motiveren

Vmbo-scholieren en mbo-studenten bewuster maken van hun talenten, kansen en mogelijkheden. Dat doen wij bij WorldSkills Netherlands. Wij inspireren deze jongeren om na te denken over hun toekomst, dagen hen uit om het beste uit zichzelf te halen en motiveren hen om zich hier volledig voor in te zetten. Jonge vakmensen ontdekken en ontwikkelen zo hun talenten. Dat helpt hen om hun opleiding succesvol af te ronden en een goede start in hun loopbaan te maken. Daarnaast helpt het docenten met mooie programma’s. . Wij kijken er dan ook enorm naar uit, ondanks weer een hopelijk tijdelijk zwaarder pakket aan maatregelen, om dit schooljaar er wel met zijn allen te staan op Skills The Finals: 31 maart en 1 april in Jaarbeurs Utrecht. Hier wordt ook  wederom een unieke LOB Experience aangeboden, waarvoor je als docent de klas nu al (gratis) kunt aanmelden.

Inzicht in uitdagingen

Studiejaar 2020-2021 was een jaar vol beproevingen.  Met 60 wedstrijden verspreid over meer dan 35 locaties werd  vorig jaar gekozen voor een decentrale opzet van Skills The Finals. Samen met tientallen partners binnen het onderwijs en het bedrijfsleven beoogden wij het finale-evenement op deze manier corona-proof aan te bieden. Helaas was dit door de geldende maatregelen uiteindelijk toch niet mogelijk en waren wij genoodzaakt om het finale-evenement Skills The Finals te annuleren. Toch heeft het jaar ons veel gebracht. Nauwe samenwerking en nieuwe inzichten hebben geleid tot een aanvullend motivatieprogramma als toevoeging op de systematiek die wij hanteren. Hiermee kunnen wij dit studiejaar nog meer bijdragen aan de ondersteuning van onderwijsprogramma’s. Uiteraard volgen wij ook nu weer alle ontwikkelen en treden wij continu in overleg met o.a. de hosts van bijvoorbeeld de komende kwalificatiewedstrijden maar daarover binnenkort meer.

Motivatieprogramma

Jongeren hebben een zwaar jaar achter de rug en die beproeving lijkt nog even voort te duren. Vaak hebben wij onszelf de vraag gesteld hoe wij nog meer kunnen bijdragen aan het motiveren van studenten en het ondersteunen van docenten daarbij. Door niet besteedde gelden (cancellen van STF) van vorig jaar, is door OCW akkoord gegeven op een bestemmingswijzigingsaanvraag om een alternatief plan te ontwikkelen. Zo zijn wij gekomen tot een aanvullend motivatie lesprogramma. Met o.a. de LOB-route bijvoorbeeld helpen wij vo- jongeren zich op een leuke manier te oriënteren op hun toekomst. Wij ontwikkelden ook meer dan 30 vo/mbo challenges, praktijkopdrachten waarmee jij jouw studenten kunt uitdagen. Ook zijn daar de mbo masterclasses die worden gegeven door experts uit het vakgebied. Compleet met lesbrief zijn ze zo laagdrempelig in te zetten, ook als je niet aan vakwedstrijden mee doet. Ook het zeer recent goedgekeurde Keuzedeel Excellent Vakmanschap is een zeer bruikbaar instrument dat wij nu beschikbaar kunnen stellen. Kortom ik ben overtuigd dat wij het beroepsonderwijs op deze manier verder kunnen ondersteunen.” 

Auteur: Erik van der Zwan, directeur / CEO WorldSkills Netherlands

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.