Home » Meester in mediawijsheid: ontdek de post-hbo opleiding Jeugd & Media Coach

Meester in mediawijsheid: ontdek de post-hbo opleiding Jeugd & Media Coach

Kinderen die spelen met de telefoon van hun ouders of verzorgers, pubers die TikTok-filmpjes bekijken en maken én jongvolwassene die met name via social media contact met elkaar onderhouden: Het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Iedereen gebruikt (social) media. 

Kansen en nadelen 

In de klas zul je ook regelmatig gebruikmaken van de nieuwste apps en sites, want steeds meer toegang tot media is steeds meer toegang tot informatie. Het is voor leerlingen en studenten gemakkelijker geworden om informatie op te zoeken en om contacten te onderhouden. En onlangs nog, tijdens de coronapandemie, zagen we dat we dankzij deze platforms toch contact met elkaar konden onderhouden. Tegelijkertijd gaat (social) mediagebruik gepaard met risico’s. Overmatig gebruik kan zorgen voor verslaving, verminderde motivatie, een kortere spanningsboog en online pestgedrag. 

Echt contact maken

In jouw werk moet je niet de mooie kanten van media uit het oog verliezen. Maar weten jij en je collega’s wat jullie moet doen als een van je leerlingen een smartphoneverslaving heeft of buitengesloten wordt? Kennen jij en jouw leerlingen de risico’s rondom privacy en weten ze nog hoe je écht contact met iemand maakt?

Als leraar of docent heb jij een belangrijke rol in het leven van jeugdigen. Jij kunt hen helpen met deze vragen. Bij hogeschool Windesheim hebben we de post-hbo Jeugd & Media Coach ontwikkeld. Als jeugd en media coach ondersteun, adviseer en begeleid jij jouw eigen collega’s, je leerlingen en hun ouders/verzorgers bij vragen over mediawijsheid en mediaopvoeding. Zo leer je bijvoorbeeld beleid maken op mediaopvoeding binnen jouw organisatie, bijeenkomsten organiseren over mediawijsheid en een informatiepunt opzetten. Jij bent dé gesprekspartner voor alle partners in jouw werkveld. 

Zo ziet de post-hbo er uit

De opleiding bestaat uit twee thema’s: Mediawijs opvoeden en Mediawijs coachen. Deze vormen gezamenlijk de post-hbo maar zijn ook als afzonderlijke cursus te volgen. Deelnemer Nicole volgde beide onderdelen: ‘Ik kan nu betekenis geven aan de verbinding tussen mediaontwikkeling en kindontwikkeling en ik kan bij ouders aangeven waar ze op kunnen letten wanneer ze naar geschikte media zoeken’. 

Is deze post-hbo iets voor jou?

Laten we samen ontdekken of deze post-hbo iets voor jou is. Doe je dat graag online? Dan zijn we bereikbaar via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl, via het algemene Whatsapp-nummer 06 51 42 32 56 of telefonisch via 0900 – 8899. Wil je liever face-to-face kennismaken? Dat kan op woensdag 18 mei op onze open avond. Tijdens de open avond ontdek je de post-hbo, proef je de sfeer en kun je tijdens een proefles ervaren wat het werk van een jeugd en media coach inhoudt. Laat je ons weten of je komt? Dat kan via www.windesheim.nl/openavond

Kijk voor meer informatie over onze post-hbo Jeugd & Media Coach op onze website: https://www.windesheim.nl/opleidingen/deeltijd/cursus/jeugd-en-media.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.