Home » De Week van het geld: tips en lessen

De Week van het geld: tips en lessen

spaarvarken

Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform Wijzer in geldzaken kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. Daarom organiseren zij van 28 maart tot en met 21 april 2022 de Week van het geld met als thema ‘van doekoe tot digi’. Dit zijn de meest interessante tips en lesmaterialen.

Geldzaken zijn voor veel kinderen en jongeren een lastig thema. Op scholen ligt daarom een grote kans voor financiële educatie, meldde het Nibud naar aanleiding van hun meest recente Scholierenonderzoek. Een op de vijf scholieren geeft namelijk aan dat er op school nooit aandacht is besteed aan hoe je met geld moet omgaan. Daarnaast is het voor leraren in Nederland niet verplicht om financiële educatie te geven.

Geldlessen en leerdoelen

Met de Week van het geld wil het platform Wijzer in geldzaken financiële vaardigheden van kinderen en jongeren structureel stimuleren, zowel op school als thuis. Het platform is een initiatief van het ministerie van Financiën en werkt samen met onder andere partners uit de financiële sector, de wetenschap en de overheid.

Samen met het Nibud onderzocht het platform wat het effect van financieel onderwijs op het gedrag van leerlingen kan zijn. Daaruit blijkt dat lessen over omgaan met geld het beste aanslaan wanneer jongeren structureel kennis en praktische handvatten krijgen die aansluiten op hun leefwereld en ontwikkeling. Hiervoor stelde het Nibud leerdoelen samen, die aansluiten op de gratis geldlessen van Wijzer in geldzaken.

Digi doekoe

Omdat geld steeds digitaler wordt, is het thema van deze Week van het geld ‘van doekoe tot digi’. Ook hiervoor zijn lesmaterialen en activiteiten ontwikkeld, zoals Bank voor de klas, waarbij bankmedewerkers gastlessen over financiële zelfredzaamheid geven. Ter voorbereiding kun je alvast de gratis doekrant en posters downloaden.

Verder lezen over financiële educatie?

Laatste onderwijsnieuws

Een kind op een hinkelpad

Beweging in het rekenen (deel 2)

Er is steeds meer aandacht voor bewegen op school. Welke werkvormen zijn daadwerkelijk effectief voor het leren?

Bekijk
Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.