PO en VO Wat is jouw salaris als docent in het onderwijs?

Wat is jouw salaris als docent in het onderwijs?
W

Wie werkt in het onderwijs verdient respect en waardering, maar een goed salaris is net zo goed een vereiste. Hoe weet je of je genoeg verdient? En hoe zit het eigenlijk met dat verschil in salaris wanneer je voor een klas in het po of vo staat? In dit artikel zetten we een aantal handige tips en tools voor je op een rij.

Veel in het nieuws: actievoerende basisschoolleraren die aandacht vragen voor de loonkloof tussen leraren werkzaam in het basisonderwijs en die in het voortgezet onderwijs. Best gek: om basisschoolleraar te worden volg je een vergelijkbare hbo-opleiding en toch liggen de gemiddelde lonen lager. De oplossing? Een cao voor het primair en voortgezet onderwijs. Arie Slob voelt er wel wat voor, maar maakt er vooralsnog geen extra geld voor vrij. Daarover lees je meer in dit artikel van het AD.

Salaris startende docent

Wie als starter in het basisonderwijs gaat werken, verdient volgens Rijksoverheid.nl op fulltime-basis gemiddeld zo’n 2.678 euro per maand in de laagste schaal. Werk je fulltime in het voortgezet onderwijs? Dan is dat voor de laagste schaal 2.747 euro per maand. Een verschil van 69 euro per maand. Dat bedrag is niet zo heel schokkend, maar na circa tien jaar is dit verschil opgelopen tot zo’n 250 euro per maand. Kijkend naar het gemiddelde salaris over alle schalen gaat het in het po en vo om respectievelijk 4.470 en 5.180 euro per maand. Dat komt neer op een loonkloof van maar liefst 710 euro.

Doe de salarischeck

Ben jij starter in het onderwijs en wil je weten wat je hoort te verdienen? Bezoek dan de website van de Algemene Onderwijsbond en doe de AOb Salarischeck. Ook op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden omtrent salarissen in het onderwijs. Ook interessant: in dit artikel van Business Insider worden de gemiddelde salarissen in Nederland vergeleken met de rest van de Europa.

Heb jij een tip voor startende docenten omtrent salarisonderhandelingen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

2 REACTIES

  1. Wat ik toch wel graag aan wil geven dat er in het voortgezet onderwijs heel veel docenten zijn die niet verder komen dan trede 12 in LB. Al zou je nog zo graag willen er is maar beperkte ruimte voor LC en LD schalen. In het bijzonder docenten die lesgeven op het vmbo. Ook al heb je een master gedaan toch is de kans niet groot om dan door te groeien.

    Ik vind het altijd heel frustrerend om te lezen dat het salaris zo enorm scheeld terwijl dat dus voor heel veel docenten in het vo niet zo is en ook de kritiek dat een basisschool docent het veel drukker zou hebben. Wij maken ook heel veel overuren in het vo ok goed onderwijs te kunnen geven en ik heb nooit het gevoel dat ik klaar ben ook niet in de vakanties of het weekend.

  2. Hier https://database.functiemix.nl/?/sectoren/3 kan je lezen wat de doelpercentages en de gerealiseerde benoemingen in LC en LD zijn. Er zitten dus meer mensen in hogere schalen dan in LB. Het aantal overuren dat je draait kwalificeert je niet voor een hogere schaal. Wel of je aantoonbaar innovatief bent, contacten legt met vervolg- en hoger onderwijs, senioriteit vertoont of bijvoorbeeld collega’s coacht. Overigens is LB 12 bijna 4200 euro netto per maand, dat is toch bepaald geen slecht salaris toch? Zeker niet voor iemand die te weinig aan interpunctie doet en spelfouten maakt. Scheeld met een d?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...