Home » Wat als een leerling verliefd op je is? 4 tips

Wat als een leerling verliefd op je is? 4 tips

Kalverliefde, een ‘crush’, een jeugdverliefdheid of ‘de hormonen’. Er zijn veel termen die je kunt geven aan de verliefde gevoelens die een leerling kan ontwikkelen voor een docent. Hoewel de liefde iets moois is, kunnen verliefde gevoelens van een leerling voor een docent tot ongemakkelijke situaties leiden. We geven je 4 tips die je kunnen helpen om met een verliefde leerling om te gaan.

Leerlingen plaatsen leraren onbewust op een voetstuk. Als docent bezit je op papier goede eigenschappen voor een potentiële levenspartner. Je bent sociaal en je kunt de leiding nemen. Je hebt een passie voor je vak en je bent goed in luisteren. Bovendien gedraag je je een stuk volwassener dan de kinderen in de klas. Deze eigenschappen zijn, in combinatie met een hormonaal puberbrein, het perfecte recept voor een kalverliefde. Wat kun je in zo’n situatie doen?

1. Geef het geen aandacht

Onbeantwoorde liefde waait snel weer over. Als je niet laat merken dat je iets doorhebt, is de spanning er voor de leerling al gauw vanaf. Voor je het weet heeft je leerling weer een crush op een acteur uit die populaire jeugdserie en is er niets meer aan de hand.

2. Geef je grenzen aan

Geeft de leerling hints of merk je gegiechel op in de klas? Je kunt altijd op een luchtige manier laten weten dat je niet geïnteresseerd bent. Wijs de leerling niet af als persoon, maar geef wel duidelijk aan dat de context voor een romance niet klopt.

3. Neem het serieus, maar maak het ook niet te zwaar

Een minderjarige die een oogje heeft op een leraar is niet nieuw. Op iedere school zijn er wel leerlingen die die ene docent nét wat leuker vinden dan de rest. Als leraar weet jij dat zo’n gevoel vanzelf weer over gaat, maar voor de leerling voelt het heel echt. Hij of zij heeft dit misschien nog nooit gevoeld. Maak er dus zeker geen grapje van, maar maak het ook niet te zwaar.

4. Praat er met iemand over

Voelt het voor jou echt ongemakkelijk? Of lijden je lessen eronder? Je kunt altijd het gesprek aangaan met een (meer ervaren) collega of de vertrouwenspersoon van jouw school(bestuur). Dat hoeft geen beladen gesprek te zijn. Je bent zeker niet de eerste docent die dit meemaakt, dus maak vooral gebruik van de ervaringen van je mededocenten.

Welke tip heb jij over hoe je kunt omgaan met een leerling die verliefd op je is? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

2 reacties op “Wat als een leerling verliefd op je is? 4 tips”

  1. Belangrijk is te zeggen dat jij niet verliefd bent. Een zin als: ” ik ben je leraar, dus het kan niet” houdt ruimte open: dus als u later mijn leraar niet meer bent, kan het wel!
    Daarom: duidelijk zeggen dat je niet verliefd bent.
    Dit geldt ook voor ” ik heb aleen relatie”. Dus als dat uit gaat kan het wel??
    Nee: zeg dat je niet verliefd bent.

  2. ik ben de anderen kan wel me eens. en de andere kant niet me eens. je bent gewoon verliefd. en voor dat je verliefd werd is een band relatie geweest. en je kan niet zo maar verliefd op een leraar of lerares worden. is altijd soort relatie geweest. maar dat hebt ik ook mee gemaakt. ik en mijn leraar we hadden goed band met elkaar ik was 14 jaar meisjes en hij was 34 jaar man. en is altijd niet goed voor de leerling dichtbij de leraar of lerares te zijn dat vorm soort relatie. dat is niet allen school ook bij de werkvloer krijg je te maken. als je bent altijd bent met je baas dat vorm soort relatie. en het is overal beetje zo. ik was smoorverliefd op me leraar. en ik was niet zo maar verliefd we hadden goed band met elkaar daarom werd ik verliefd op hem. als ik eerlijk bent nog steeds een beetje verliefd. en toen ik van school af ging hebt ik afscheid brief aan hem gegeven en in die afscheid brief stond alles wat ik van hem vond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.