Home » Materiaal 12+ » Wie wil met wie?

Wie wil met wie?

De verkiezingscampagnes zijn in volle gang. Op allerlei manieren proberen kandidaat-Kamerleden de kiezer te overtuigen: door te flyeren, advertenties te plaatsen, interviews te geven aan media en mee te doen aan praatprogramma’s en debatten. Partijen zijn ook online actief. Afgelopen zondag namen vijf lijsttrekkers deel aan het RTL-debat. Aan de deelnemers werd gevraagd hoe de volgende coalitie eruit zou moeten zien. ‘Ik vind dat zelfs als de VVD de grootste wordt, we een progressief kabinet moeten vormen met deze partijen die hier staan’, aldus Jesse Klaver (GroenLinks). Daarmee verwees hij naar de partijen die aan het RTL-debat deelnamen: D66, CDA, SP, PvdA en GroenLinks. Emile Roemer (SP) vroeg aan Klaver of hij samenwerking met de VVD uitsluit, maar zo ver wilde de GroenLinks-leider niet gaan. De SP sluit samenwerking met de VVD wél uit.

 

PVV

Volgens Peilingwijzer gaat de PVV met circa 17 procent aan kop. De partij wordt op de voet gevolgd door de VVD. Beide partijen namen niet aan het RTL-debat deel, omdat RTL zich niet aan een eerder gemaakte afspraak hield. Aanvankelijk ging het om een debat tussen de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de peilingen. RTL besloot een vijfde partij uit te nodigen nadat bleek dat de verschillen tussen partijen in de peilingen te klein waren. Een paar dagen voor het RTL-debat sprak VVD-lijsttrekker Mark Rutte tijdens een ander debat zijn voorkeur uit voor een coalitie van VVD, CDA en D66. Vrijwel alle partijen sluiten de PVV uit. 50Plus doet dit niet, maar stelt twee voorwaarden: de PVV moet 50Plus steunen in haar eis dat de AOW-leeftijd wordt teruggedraaid naar 65 jaar en de PVV moet haar vluchtelingenstandpunt wijzigen.

 

Puzzel

Als de peilingen kloppen, dan lijkt het vormen van een coalitie nog een heel gepuzzel te gaan worden. Sommige kiezers overwegen strategisch te gaan stemmen. Zij stemmen op een partij die niet hun eerste voorkeur heeft, maar op een vergelijkbare partij zodat deze één van de grootste partijen wordt. Marc Chavannes vindt dit onverstandig. ‘Wij kiezen geen premier of kabinet. Wij kunnen alleen laten zien aan welke partij met welke mensen en ideeën wij op dit moment de voorkeur geven. In de hoop dat er een kabinet wordt gevormd dat daar enigszins een uitdrukking van is’, schrijft de journalist op de website De Correspondent. ‘Tenzij je stemt op een partij die niet gaat meeregeren – dan hoop je dat die mensen jouw geluid in de Kamer goed laten horen.

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.