Home » Materiaal 12+ » Wie beslist over mijn organen?

Wie beslist over mijn organen?

Het wetsvoorstel is een initiatief van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66). Om het tekort aan donororganen tegen te gaan, pleit de politica al sinds 2012 voor actieve donorregistratie. In het voorstel van Dijkstra betekent dit dat je automatisch donor bent als je niet hebt aangegeven ertegen te zijn. Mensen die geen keuze hebben gemaakt, komen in het donorregister als “ik heb geen bezwaar gemaakt”. Volgens D66 wil 63 procent van de mensen wel donor zijn, maar staat slechts 24 procent als ‘ja’ geregistreerd. ‘In het huidige systeem, wanneer mensen geen keuze registreren, betekent dit in de praktijk dat de nabestaanden die moeilijke keuze moeten maken. Niet kiezen is dus in feite de keuze bij een ander leggen. Dat is precies wat D66 wil voorkomen: wij willen maximale zelfbeschikking’, stelt Dijkstra.

Nipte meerderheid

NRC Handelsblad noemt de uitkomst van de stemming verrassend. ‘Het CDA zou zich tegen het initiatiefwetsvoorstel keren. Daarmee leek een meerderheid onwaarschijnlijk, omdat alleen de fracties van D66, PvdA, SP en GroenLinks voorstander waren. Zij hadden samen 67 zetels in de Tweede Kamer. Er waren 76 voorstanders nodig’, schrijft de krant. De VVD’ers mochten zelf bepalen of ze voor of tegen stemden. Uiteindelijk stemde 75 Tweede Kamerleden voor. Dat was normaal gesproken één stem te weinig voor een overwinning, maar doordat een tegenstander van het wetsvoorstel zijn trein had gemist, eindigde de stemming in 75-74 in het voordeel van Dijkstra. Het wetsvoorstel moet nog naar de Eerste Kamer. Het is allerminst zeker dat de Senaat instemt.

Reacties

De directeur van de Nierstichting, Tom Oostrom, reageerde verheugd. ‘We zijn ontzettend blij dat de politiek dit maatschappelijke probleem heeft laten spreken’, liet hij aan RTL Nieuws weten. De Nederlandse Transplantatie Stichting spreekt zelfs van een ‘historisch moment’. Maar er was ook veel kritiek op het wetsvoorstel. ‘Mijn lichaam is van mij en niet van de staat of van de maatschappij of van wie dan ook’, schrijft een Trouw-lezer in een ingezonden brief. ‘Gaat D66 straks ook voorstellen dat iedereen gecremeerd moet worden, omdat er te weinig ruimte is voor begraafplaatsen, tenzij je daar bezwaar tegen maakt?’ Nadat de Tweede Kamer het wetsvoorstel aannam trokken bijna 4500 mensen hun toestemming voor orgaandonatie in. Volgens de NOS staan bijna zes miljoen Nederlanders nu in het donorregister. Bijna de helft geeft daarin toestemming voor doneren. Meer dan anderhalf miljoen mensen willen nadrukkelijk geen orgaandonor zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Een voldoende voor Nederlands: verplicht maken of overdreven?

Nederlandse jongeren lezen steeds minder en zijn er ook steeds slechter in. De afgelopen jaren vlogen ons de artikelen hierover om de oren. De Onderwijsinspectie laat inmiddels een proefballonnetje op: een verplichte voldoende voor het vak Nederlands. Overdrijven ze of is het hard nodig om de geletterdheid van jongeren omhoog te krijgen? Misschien heeft jouw …

Een voldoende voor Nederlands: verplicht maken of overdreven? Read More »

Bekijk

Ombudspolitiek: oplossing of probleem?

De rechtbank in Rotterdam heeft politicus Richard de Mos en een aantal ondernemers vrijgesproken. Wanneer wordt het aannemen van donaties strafbaar? En is ombudspolitiek daarmee een oplossing of probleem? Richard de Mos is het gezicht van de lokale politieke partij Hart voor Den Haag. Lokale politieke partijen krijgen in tegenstelling tot landelijke politieke partijen geen …

Ombudspolitiek: oplossing of probleem? Read More »

Bekijk

Kroongetuigen in de rechtspraak: nuttig of onrechtvaardig?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) schreef een rapport over de fouten die gemaakt zijn rondom drie recente moorden in Nederland. Deze moorden houden verband met een kroongetuige en het Marengoproces. Hoe nu verder? De bekendste kroongetuige van Nederland is Nabil B. Hij is kroongetuige in het Marengoproces. Dat is het proces tegen Ridouan Taghi. De …

Kroongetuigen in de rechtspraak: nuttig of onrechtvaardig? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.