Home » Materiaal 12+ » Wie bepaalt of je een staatshoofd mag beledigen?

Wie bepaalt of je een staatshoofd mag beledigen?

‘Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap’, twitterde Ebru Umar zaterdagavond. Agenten brachten haar naar een politiebureau waar ze werd vastgehouden. Umar laat zich regelmatig kritisch uit over de Turkse president Erdogan. Zo schrijft ze in haar laatste column in Metro: ‘Tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.’ Daarmee reageerde Umar op de oproep van het Turkse consulaat in Nederland om melding te maken van belediging van president Erdogan. Volgens het consulaat wilde het alleen meer weten over racistische uitingen en haatcampagnes.

Wetswijziging

Het beledigen van een bevriend staatshoofd is in Nederland strafbaar. ‘Voor belediging die niet valt onder smaad of laster geldt in Nederland normaal gesproken een maximale gevangenisstraf van 3 maanden, maar die is hoger wanneer het gaat om een belediging van het openbaar gezag of een ambtenaar in functie (4 maanden), een bevriend staatshoofd (2 jaar) of de koning (5 jaar)’, meldt NRC Handelsblad. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemt het wetsartikel achterhaald. Het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer willen het wetsartikel schrappen. ‘Het Wetboek van Strafrecht is niet bedoeld als museum voor in onbruik geraakte artikelen en dit is er één van’, zei de minister tegen de NOS. Turkije vindt dat Nederland wél moet optreden tegen belediging van president Erdogan. Volgens het AD riep Turkije de Nederlandse ambassadeur in Ankara op het matje over kritische Erdogan-cartoons op Twitter en Facebook in Nederland.

Reacties

Op de arrestatie van Ebru Umar werd volop gereageerd. ‘Ebru, ga door met het verdedigen van het vrije woord, wij zullen jou verdedigen’, twitterde Marianne Thieme (PvdD). ‘De lijst groeit: Bram Vermeulen, Mehmet Ulger, Frederike Geerdink, Ebru Umar. Allemaal slachtoffer van de personvrijheid in Turkije’, twitterde Sjoerd Sjoerdsma (D66). De afgelopen jaren pakten de Turkse autoriteiten tal van Turkse journalisten op. Kritische kranten verdwenen. Volgens de Telegraaf werd de arrestatie van Umar op Facebook ook met gejuich ontvangen. ‘Ebru Umar is opgepakt in Turkije na een belediging tegenover Erdogan. Hoera!’, schreef een Turkse Nederlander. De Belgische activist Dyab Abou Jahjah noemde de mate van hypocrisie in Nederland stuitend. ‘Al Jaberi was aangehouden en vervolgd voor Fuck de Koning’, aldus Abou Jahjah.

Aan de slag met Maatschappijleer

Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.