Home » Materiaal 12+ » Wie bepaalt of je een staatshoofd mag beledigen?

Wie bepaalt of je een staatshoofd mag beledigen?

‘Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap’, twitterde Ebru Umar zaterdagavond. Agenten brachten haar naar een politiebureau waar ze werd vastgehouden. Umar laat zich regelmatig kritisch uit over de Turkse president Erdogan. Zo schrijft ze in haar laatste column in Metro: ‘Tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.’ Daarmee reageerde Umar op de oproep van het Turkse consulaat in Nederland om melding te maken van belediging van president Erdogan. Volgens het consulaat wilde het alleen meer weten over racistische uitingen en haatcampagnes.

Wetswijziging

Het beledigen van een bevriend staatshoofd is in Nederland strafbaar. ‘Voor belediging die niet valt onder smaad of laster geldt in Nederland normaal gesproken een maximale gevangenisstraf van 3 maanden, maar die is hoger wanneer het gaat om een belediging van het openbaar gezag of een ambtenaar in functie (4 maanden), een bevriend staatshoofd (2 jaar) of de koning (5 jaar)’, meldt NRC Handelsblad. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemt het wetsartikel achterhaald. Het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer willen het wetsartikel schrappen. ‘Het Wetboek van Strafrecht is niet bedoeld als museum voor in onbruik geraakte artikelen en dit is er één van’, zei de minister tegen de NOS. Turkije vindt dat Nederland wél moet optreden tegen belediging van president Erdogan. Volgens het AD riep Turkije de Nederlandse ambassadeur in Ankara op het matje over kritische Erdogan-cartoons op Twitter en Facebook in Nederland.

Reacties

Op de arrestatie van Ebru Umar werd volop gereageerd. ‘Ebru, ga door met het verdedigen van het vrije woord, wij zullen jou verdedigen’, twitterde Marianne Thieme (PvdD). ‘De lijst groeit: Bram Vermeulen, Mehmet Ulger, Frederike Geerdink, Ebru Umar. Allemaal slachtoffer van de personvrijheid in Turkije’, twitterde Sjoerd Sjoerdsma (D66). De afgelopen jaren pakten de Turkse autoriteiten tal van Turkse journalisten op. Kritische kranten verdwenen. Volgens de Telegraaf werd de arrestatie van Umar op Facebook ook met gejuich ontvangen. ‘Ebru Umar is opgepakt in Turkije na een belediging tegenover Erdogan. Hoera!’, schreef een Turkse Nederlander. De Belgische activist Dyab Abou Jahjah noemde de mate van hypocrisie in Nederland stuitend. ‘Al Jaberi was aangehouden en vervolgd voor Fuck de Koning’, aldus Abou Jahjah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Een voldoende voor Nederlands: verplicht maken of overdreven?

Nederlandse jongeren lezen steeds minder en zijn er ook steeds slechter in. De afgelopen jaren vlogen ons de artikelen hierover om de oren. De Onderwijsinspectie laat inmiddels een proefballonnetje op: een verplichte voldoende voor het vak Nederlands. Overdrijven ze of is het hard nodig om de geletterdheid van jongeren omhoog te krijgen? Misschien heeft jouw …

Een voldoende voor Nederlands: verplicht maken of overdreven? Read More »

Bekijk

Ombudspolitiek: oplossing of probleem?

De rechtbank in Rotterdam heeft politicus Richard de Mos en een aantal ondernemers vrijgesproken. Wanneer wordt het aannemen van donaties strafbaar? En is ombudspolitiek daarmee een oplossing of probleem? Richard de Mos is het gezicht van de lokale politieke partij Hart voor Den Haag. Lokale politieke partijen krijgen in tegenstelling tot landelijke politieke partijen geen …

Ombudspolitiek: oplossing of probleem? Read More »

Bekijk

Kroongetuigen in de rechtspraak: nuttig of onrechtvaardig?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) schreef een rapport over de fouten die gemaakt zijn rondom drie recente moorden in Nederland. Deze moorden houden verband met een kroongetuige en het Marengoproces. Hoe nu verder? De bekendste kroongetuige van Nederland is Nabil B. Hij is kroongetuige in het Marengoproces. Dat is het proces tegen Ridouan Taghi. De …

Kroongetuigen in de rechtspraak: nuttig of onrechtvaardig? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.